Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΝΑ δούμε τι πήγε καλά. Να δούμε τα λάθη. Εχουμε πάρει όλοι τα μαθήματά μας. Εχουν γκρεμιστεί ιδεολογίες, αλλά δεν έχουν γκρεμιστεί ιδεοληψίες. Εχουν γκρεμιστεί μύθοι, αλλά δεν έχουν γκρεμιστεί συνωμοσιολογίες. Ο λαϊκισμός αποτελεί ακόμα τη μεγάλη πληγή, καθώς ο ρεαλισμός δεν χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων.
ΤΗ δεκαετία των Mνημονίων ακούστηκαν πολλά. Βαριές κουβέντες. Αφοριστικές για τη Mεταπολίτευση. Για το παλιό, το φθαρμένο, ενίοτε και το διεφθαρμένο. Εύκολη κριτική που εστίαζε στη χρεοκοπία του 2010 και σε σκάνδαλα.
ΠΡΕΠΕΙ, όμως, να δούμε και την πρόοδο που σημειώσαμε ως χώρα. Εγιναν λάθη, αλλά δεν έγιναν όλα λάθος. Και ας είμαστε ειλικρινείς με το παρελθόν της χώρας. Από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους έχουμε χρεοκοπήσει επτά φορές. Από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους πάντοτε έπαιζε πρωταρχικό ρόλο το μέσο, το ρουσφέτι. Από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους αποτελούσε κυρίαρχη νοοτροπία η μη τήρηση κανόνων. Και στην Ελλάδα όπως και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν σκάνδαλα. Το ζήτημα είναι να αποκαλύπτονται και να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη οι εμπλεκόμενοι.
ΑΡΑ δεν ευθύνεται για όλα η Μεταπολίτευση. Ευθύνεται, προφανώς, γιατί δεν καταφέραμε να μεταρρυθμίσουμε το DNA μας, ώστε να απαλλαγούμε από τις παραπάνω παθογένειες στην πολιτική και καθημερινή ζωή. Αυτή είναι και η πρόκληση για την επόμενη ημέρα. Μόνο αν το πετύχουμε θα μπορούμε να ισχυριστούμε πως αλλάζουμε… πίστα, πως προχωράμε μπροστά.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
ΠΡΕΠΕΙ, όμως, να δούμε και τα επιτεύγματα της Μεταπολίτευσης. Γιατί όσα απολαμβάνουμε τώρα δεν ήταν αυτονόητα στις 24 Ιουλίου του 1974. Η αποκατάσταση της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Εξαιρετικά δύσκολη και αντίθετη στο κλίμα της εποχής ήταν η επιμονή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Μπορεί να γκρινιάζουμε διαρκώς για την Ευρώπη, αλλά τώρα μπορούμε πια να κατανοήσουμε ποια θα ήταν η τύχη της χώρας και των πολιτών αν αντιμετωπίζαμε τη χρεοκοπία αλλά και την Τουρκία χωρίς την ιδιότητα του μέλους της Ε.Ε. Εγιναν πολλά θετικά σε αυτά τα 46 χρόνια, όπως έγιναν και πολλά αρνητικά. Το ισοζύγιο προφανώς και είναι θετικό. Η χώρα σημείωσε σημαντική πρόοδο σε πάρα πολλούς τομείς.
ΤΟ στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι κρίσιμο. Πρέπει να πάμε παρακάτω. Να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο, μια νέα εποχή για τη χώρα. Αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για να το πετύχουμε η μεταρρύθμιση του DNA μας. Στο χέρι μας είναι…
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr