Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Αν αρχίσουν εχθροπραξίες -κάτι που παρατηρητές σε Τόκιο, Σιγκαπούρη και Ν. Κορέα θεωρούν πολύ πιθανό τα επόμενα 24ωρα-, τότε οι ΗΠΑ υποχρεούνται να συνδράμουν την Ιαπωνία στο πλαίσιο του αμυντικού του συμφώνου. Μήπως έφτασε η ώρα που όλοι φοβόμασταν;…
Τόκιο και Πεκίνο φιλονικούν από αμνημονεύτων χρόνων για την κυριαρχία στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σενκάκου (οι Κινέζοι το αποκαλούν Ντιαογιούς) που απέχει περίπου εξίσου από τις δύο χώρες.
Πρόκειται για ακατοίκητη συστάδα, με τεράστια όμως στρατηγική σημασία για την ΑΟΖ, την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων και τον έλεγχο των εμπορικών/στρατιωτικών διαδρόμων.
Ιδιοκτήτρια των Σενκάκου από το 1972, η Ιαπωνία αναγνωρίζει την ύπαρξη κινεζικών διεκδικήσεων στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης νομικής συμφωνίας, που επιβάλλει αποχή από μονομερείς ενέργειες.
Σε μια τέτοια ενέργεια προέβη χθες το δημοτικό συμβούλιο μιας πόλης στην Οκινάουα, αλλάζοντας το διοικητικό καθεστώς των νησιών και μετονομάζοντάς τα σε «Τονοσίρο Σενκάκου». Το κινεζικό ΥΠΕΞ μίλησε για ακραία πρόκληση, διαβεβαίωσε ότι η Κίνα θα υπερασπίσει την εθνική της κυριαρχία στα Ντιαογιούς κι έστειλε σε πρώτη φάση έναν «στόλο» σκαφών της Ακτοφυλακής, για να παίξουν πόλεμο νεύρων με τους Γιαπωνέζους.
Στην τελευταία κρίση του 2012 είχαν ξεσπάσει σφοδρές αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις στην Κίνα με επιθέσεις στην ιαπωνική πρεσβεία, εμπρησμούς γιαπωνέζικων μαγαζιών και ξυλοδαρμούς κατόχων… γιαπωνέζικων αυτοκινήτων.
«Το θέμα δεν είναι αν η Κίνα, που δέχεται ολομέτωπη επίθεση από την Αμερική λόγω COVID-19 και εμπορίου, θα απαντήσει στρατιωτικά στους Ιάπωνες, αλλά το πότε», πρόβλεψε ο Σιγκαπουριανός αναλυτής, Ουίλιαμ Τσουνγκ.
Από την έντυπη έκδοση