Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
• Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση του πρώτου τριμήνου τη δείχνουν χαμηλότερη του αναμενομένου (0,9%), αλλά και χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
• Η «απόφαση-μπαζούκας» της ΕΚΤ και της Κ. Λαγκάρντ να αυξηθεί κατά 600 δισ. το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (φτάνοντας έτσι το 1,35 τρισ. ευρώ). Μια απόφαση που εκτός των άλλων είχε σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία πτώση των 10ετών ελληνικών ομολόγων.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
• Οι πρώτες χειροπιαστές και ενθαρρυντικές ενδείξεις για τον ελληνικό τουρισμό (ιδιαίτερα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο), με πιο χαρακτηριστικό το άμεσο ξεπούλημα του 80% των τουριστικών πακέτων για την Ελλάδα στην αγορά της Φινλανδίας. Στο Μ. Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι η τελική ύφεση δεν θα έχει σχέση με τις προβλέψεις που την εκτίνασσαν πάνω από το 10%, καθώς και ότι η ελληνική οικονομία «θα αντέξει».
ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ του νέου προγράμματος τον έχει πάρει «πάνω του» ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα πάρει και τις τελικές πολιτικές αποφάσεις, αφού ακούσει και τις εισηγήσεις της Επιτροπής υπό τον κ. Πισσαρίδη. Ο ρόλος της Επιτροπής θα είναι συμβουλευτικός και όχι αποφασιστικός. Αθελά του «σύμμαχος» της κυβέρνησης στην καλύτερη του αναμενομένου έκβαση της οικονομίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος μέσα στην αμηχανία του εκτίθεται τραγικά, ευχόμενος την οικονομική κατάρρευση της χώρας και επενδύοντας πολιτικά σε αυτήν…
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ θέμα που παίρνει επίσης «πάνω του» ο Κ. Μητσοτάκης είναι η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εκτός από τις επιστολές που έστειλε στην ηγεσία της Ε.Ε. για τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει ξανά και με νέα στοιχεία το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 19 Ιουνίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κ. Μητσοτάκης, τόσο με τις επιστολές του όσο και με την παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής, στέλνει το μήνυμα ότι θα υπάρξει αντίδραση εφόσον η Αγκυρα «πατήσει τις κόκκινες γραμμές», δηλαδή προχωρήσει σε αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Οπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, αυτή η πίεση που ασκεί ο πρωθυπουργός στην Ε.Ε. ενδέχεται να οδηγήσει σε μια ευρύτερη αναθεώρηση του πλαισίου των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.
ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ νωρίτερα -στις 16 Ιουνίου- ο Κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Ισραήλ. Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί πριν από την πανδημία και είχε ως βασικό αντικείμενο τις επενδύσεις και τον τουρισμό. Ομως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, «αποκτά και έντονο διπλωματικό ενδιαφέρον» μετά την έξαρση των τουρκικών προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η προσδοκία είναι η ακόμα μεγαλύτερη σύσφιξη των ήδη καλών σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, αλλά και η επιχειρησιακή συνεργασία.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής