Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια. Ο διάσημος επιδημιολόγος, που δίχασε τη Γαλλία και την επιστημονική κοινότητα με τη «γαϊδουρινή» επιμονή του στην αποτελεσματικότητα της υδροχλωροκίνης, δεν ανησυχεί καθόλου για την αλόγιστη συμπεριφορά των συμπατριωτών του μετά την άρση του lockdown.
Μπορεί οι Γάλλοι να ξεχύθηκαν στους δρόμους, τα πάρκα και τις παραλίες, αλλά ο Ραούλ δεν τα βάφει μαύρα. Τόσο ο ίδιος όσο και η επικεφαλής του τμήματος Λοιμώξεων του παρισινού νοσοκομείου «Σεντ Αντουάν», Καρίν Λακόμπ, πιστεύουν ότι παρόλο που οι Γάλλοι δεν τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις δεν πρόκειται να υπάρξει νέο κύμα κρουσμάτων. «Το πολύ πολύ να δούμε μεμονωμένες περιπτώσεις, από κλειστές ομάδες, που θα τις περιορίσουμε αμέσως. Βαθμηδόν θα έχουμε όλο και λιγότερα κρούσματα».
Ο Ραούλ ισχυρίζεται ότι χάρις στην υδροχλωροκίνη, η θνησιμότητα στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας της Μασσαλίας, που διευθύνει, ήταν μόνο 0,8%. Ανακοίνωσε εξάλλου περιχαρής ότι τα κρούσματα σχεδόν εξαφανίστηκαν στην πόλη του (μόνο ένα θετικό τεστ ανάμεσα σε 2.000) και ότι σύντομα αυτό θα συμβεί στην Ιταλία και την Ισπανία.
Μένει ώσπου να φύγει…
Αναπόφευκτα βέβαια θα πεθάνουν κάποιοι που βρίσκονται ήδη στις Εντατικές, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αντιστρέψει τη φθίνουσα πορεία της επιδημίας. Παρόλο που ο Ντιντιέ Ραούλ πολεμήθηκε από την παρισινή ελίτ, 19 γαλλικά νοσοκομεία αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλά του. «Δεν μπορείς να λες στον κόσμο ότι δεν μπορείς να τον γιατρέψεις. Ακόμη και οι ατελείς θεραπείες είναι καλύτερες από την καθόλου θεραπεία», λέει.
Από την έντυπη έκδοση