Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΟΙ τύποι που υποδύονται τους παντογνώστες και τους κήρυκες της αλήθειας ξεφυτρώνουν στα social media και όχι μόνο. Λίγο να σερφάρει κάποιος στο Διαδίκτυο και μπορεί να διαβάσει και να ακούσει τα πάντα όλα.
ΤΟ πιο δημοφιλές fake news είναι πως δεν υπάρχει ο κορονοϊός. Ή πως, ακόμα κι αν υπάρχει, δεν κολλάς. Πως όλα είναι δημιούργημα εταιριών για να πλουτίσουν. Και κυβερνήσεων για να εφαρμόσουν πολιτικές λιτότητας. Κυκλοφορούν ακόμα και κάποιοι απίθανοι που λένε πως «η καραντίνα σκοτώνει», γιατί το στρες λόγω οικονομικής κρίσης μπορεί να σκοτώσει πολύ περισσότερους.
ΚΑΙ οι ψεκασμοί δεν σταματάνε. Στο ξεκίνημα της πανδημίας κάποιοι έβρισκαν αποκούμπι στον Τραμπ, στον Τζόνσον και στον Μπολσονάρο. Οταν η πραγματικότητα απέδειξε πως ΗΠΑ, Βρετανία και Βραζιλία έσπασαν ρεκόρ σε αριθμούς θυμάτων, τότε οι «αρνητές του κορονοϊού» άρχισαν να ψάχνουν άλλες χώρες για να στηρίξουν τις θεωρίες τους.
ΚΟΡΥΦΑΙΟ παράδειγμα στη συνέχεια ήταν το σουηδικό μοντέλο. Αρχισαν λοιπόν και έλεγαν «βλέπετε τι γίνεται στη Σουηδία; Ο κόσμος κάνει βόλτες, πίνει καφέ και τρώει στα εστιατόρια. Και δεν έπαθαν τίποτα». Η πραγματικότητα για μια ακόμη φορά διέψευσε τις ψεκασμένες θεωρίες. Η Σουηδία, που έχει σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, μέχρι στιγμής μετράει 3.500 νεκρούς. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συνέβαινε στη χώρα μας και ποια θα ήταν η αντίδραση των ψεκασμένων αν είχαμε θρηνήσει εικοσαπλάσιο αριθμό θυμάτων; Τελικά, όμως, ούτε η οικονομία της Σουηδίας σώθηκε. Οπως δείχνουν οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας αλλά και διεθνών οργανισμών, η ύφεση θα κινηθεί από 5% έως 10%, δηλαδή όσο και στην Ελλάδα. Και όλα αυτά χωρίς την «καραντίνα που σκοτώνει».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΤΟ έχουμε ξαναπεί πολλές φορές. Ο χρόνος αποδοχής της πραγματικότητας είναι αντιστρόφως ανάλογος των ιδεοληψιών που έχουμε είτε ως πολίτες είτε συνολικά ως χώρα.
Η επιτυχία της Ελλάδας, που αναγνωρίζεται από ξένες κυβερνήσεις, οργανισμούς και όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οφείλεται ακριβώς στον παραπάνω λόγο. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει ιδεοληψίες. Ακουσε τους επιστήμονες, τους εμπιστεύθηκε και τόλμησε να πάρει τις σωστές αποφάσεις στον σωστό χρόνο. Γιατί στις αρχές Μαρτίου τίποτα απ’ όλα όσα ανακοινώνονταν δεν έμοιαζε αυτονόητο.
ΟΙ ψεκασμένοι όλων των κομματικών αποχρώσεων, δυστυχώς, δεν θα σταματήσουν να γκρινιάζουν ποτέ. Δεν είναι ανάγκη, όμως, να βιώνουμε καταστροφές και να κλαίμε για τα θύματα. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά προλάβαμε και γλιτώσαμε την τραγωδία. Αυτό έχει σημασία. Ας το θυμόμαστε, καθώς όσο θα περνάει ο καιρός και οι οικονομικές συνέπειες θα γίνονται περισσότερο αντιληπτές στις τσέπες, τόσο θα φουντώνουν οι θεωρίες των ψεκασμένων.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση