Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
«Η Ελλάδα, εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα είναι δυστυχώς η πρωταθλήτρια της Ευρώπης στην ύφεση και στις απολύσεις», τόνισε χθες σε δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων της Κομισιόν για την οικονομία, όπου πράγματι προβλέπεται για τη χώρα μας συρρίκνωση κατά 9,7% του ΑΕΠ, λόγω της μεγάλης εξάρτησής μας από τον τουρισμό.
Σύμφωνα όμως με το σκεπτικό του κ. Τσίπρα, στον κ. Μητσοτάκη θα οφείλεται και το πρωτάθλημα ανάπτυξης για το 2021, καθώς βάσει των ίδιων εκτιμήσεων η Ελλάδα την επόμενη χρονιά θα καταγράψει αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,9% του ΑΕΠ, που θα είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη.
Ασφαλώς δεν είναι ευχάριστη για φέτος η εκτίμηση της Κομισιόν, όμως το μέγεθος της ύφεσης δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο, αλλά συνδέεται με τη διάρθρωση των οικονομιών. Εάν χάσουμε τη μισή τουριστική περίοδο, δεν διαθέτουμε την παραγωγική βάση για να αναπληρώσουμε εύκολα τις απώλειες. Σχεδόν παραπλήσια ύφεση με την Ελλάδα του Μητσοτάκη θα παρουσιάσει φέτος η Ισπανία (των Σοσιαλιστών και των συντρόφων Podemos) με 9,4%, η Ιταλία (των Δημοκρατών και του Γκρίλο των Πέντε Αστέρων) με 9,5% και η Γαλλία (του Μακρόν) με 8,2%.
Η επιτυχία του πρωθυπουργού θα είναι να διαψεύσει προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και η ελληνική οικονομία να σημειώσει φέτος μικρότερη ύφεση από το 9,7%. Η διαφορά του Μητσοτάκη με τον Τσίπρα είναι ότι ο ίδιος καλείται να δράσει σε ένα πανευρωπαϊκό (ή μάλλον παγκόσμιο) περιβάλλον ύφεσης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ρίξει την ελληνική οικονομία στα βράχια της κρίσης όταν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κατέγραφαν αναπτυξιακά άλματα.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Εχει σημασία να θυμηθούμε τι κατάσταση παρέλαβε ο κ. Τσίπρας στις αρχές του 2015. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα το 2014 σημείωσε ανάπτυξη 0,7%, μαζί με την Πορτογαλία (0,8%), την Αυστρία (0,7%) και τη Γαλλία (1%). Την επόμενη διετία, 2015-2016, η Ελλάδα έγινε ουραγός της ευρωζώνης. Το 2015 η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% και το 2016 περαιτέρω κατά 0,2%, όταν όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος έτρεχε με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ άνω του 2,5%. Ο κ. Τσίπρας διατηρεί τον τίτλο του μοναδικού Ευρωπαίου πρωθυπουργού με οικονομία σε ύφεση τη διετία 2015-2016, η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της περήφανης διαπραγμάτευσης. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι κατά την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ χάσαμε πάνω από 8 μονάδες του ΑΕΠ ανάπτυξης, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η Κομισιόν, την οποία σήμερα επικαλείται ο κ. Τσίπρας, στα τέλη του 2014 προέβλεπε δυναμική ανάπτυξη την περίοδο 2015-2016 άνω του 3%, αλλά τελικώς πέσαμε σε βράχια.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διώξει από πάνω του τη ρετσινιά του αποτυχημένου, όμως οι προβλέψεις της Κομισιόν αυτή τη φορά είναι δυσοίωνες για όλη την Ευρώπη – δεν φταίει ο Μητσοτάκης, αλλά ο κορονοϊός. Ακόμη και η Γερμανία, που έχει την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, θα δει φέτος ύφεση άνω του 6,5% και, όπως γνωρίζουν όλοι, όταν οι Ευρωπαίοι χάνουν εισοδήματα και θέσεις εργασίας, οι επιπτώσεις για την οικονομία μας, που εξαρτάται από τον τουρισμό, είναι σημαντικές.
Το ζήτημα για την Ελλάδα είναι, όπως κατάφερε να εκπλήξει ευχάριστα τη διεθνή κοινή γνώμη με την αποτελεσματικότητά της στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, να πετύχει το ίδιο στην οικονομία με μέτρα ανάταξης της παραγωγής. Ο Τσίπρας απέτυχε όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη έβρεχε χρήμα, ενώ ο Μητσοτάκης καλείται να πετύχει σε πρωτόγνωρες συνθήκες, διαψεύδοντας προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών για φέτος.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση