Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΟΙ προβλέψεις σταματούν εκεί. Είναι δύσκολο έως απίθανο να μπορεί να προβλέψει κανείς ποια θα είναι η κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη στις 3 Ιουλίου. Ναι, το λογικό, σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι επιδημιολόγοι, είναι πως ο κορονοϊός θα έχει κλείσει τον -πρώτο- κύκλο του. Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει τις πληγές που θα έχει αφήσει στις οικονομίες όλων των χωρών.
ΠΩΣ θα είναι η ζωή μας σε 60 ημέρες; Θα έχουμε προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα κανονικότητα; Και τελικά θα είναι τόσο δύσκολη όσο πιστεύουμε ή θα αποδειχθεί πως όλα ήταν πολύ πιο εύκολα; Η πραγματική οικονομία θα έχει πάρει και πάλι μπρος; Οι επιχειρήσεις θα παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες; Θα πληρώνουν κανονικά μισθούς και υποχρεώσεις; Οι πολίτες θα τα βγάζουν πέρα;
ΚΑΙ το στοίχημα του τουρισμού; Πέρσι είχαμε σχεδόν 35 εκατομμύρια τουρίστες. Θα υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να επισκεφτούν τη χώρα μας με ασφάλεια -τόσο για εκείνους όσο και για εμάς- οι ξένοι τουρίστες; Και πόσοι θα έρθουν, δύο, τρία, δέκα εκατομμύρια;
ΤΟΣΟΙ πολλοί άγνωστοι «x» δεν υπήρχαν στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου εδώ και δεκαετίες. Ακόμα και στα μνημόνια υπήρχε μια προβλέψιμη αρνητική κανονικότητα με ορίζοντα αρκετών μηνών ή και ετών. Με μόνη εξαίρεση, ίσως, το δραματικό καλοκαίρι του 2015, ύστερα από τις καταστροφικές παλινωδίες του κ. Τσίπρα και των συντρόφων του.
ΚΙ όμως από το πώς θα είναι η κατάσταση στην οικονομία στις 3 Ιουλίου θα εξαρτηθεί και το ποια θα είναι η καθημερινότητα που θα βιώσουμε τα επόμενα χρόνια.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΤΟΣΟ σημαντικό είναι αυτό το διάστημα από σήμερα έως τις 3 Ιουλίου. Αυτά τα εξήντα 24ωρα θα κρίνουν πολλά για την επόμενη μέρα στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.
ΓΙ’ αυτό και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο το πώς θα συμπεριφερθούμε όλοι οι πολίτες στη νέα φάση των περιοριστικών μέτρων. Αν τώρα που τελείωσε η καραντίνα θα τηρήσουμε τους νέους και πιο δύσκολους κανόνες.
ΓΙ’ αυτό και είναι εξίσου κρίσιμες όλες οι αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση σε αυτές τις 60 ημέρες. Κάθε σωστή απόφαση θα προχωράει ένα βήμα εμπρός τη χώρα. Κάθε λάθος απόφαση θα τη γυρίζει πολλά βήματα πίσω. Σε αυτό το διάστημα το σωστό και το λάθος δεν θα έχουν την ίδια βαρύτητα.
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ, λοιπόν, δεν μπορούν να γίνουν. Σενάρια υπάρχουν πολλά. Ιδανικό, καλό, κακό, άσχημο. Οταν θα περάσουν αυτές οι 60 ημέρες θα γνωρίζουμε σε ποιο σενάριο βρισκόμαστε πιο κοντά. Γι’ αυτό αξίζει τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Και θα βγούμε όλοι κερδισμένοι. Αξίζει να προσπαθήσουμε…
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση