Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ελληνική οικονομία εξαρτάται κατά 30% από τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες, επομένως είναι κομβικό για την ανάσχεση της ύφεσης να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα στήριξης των σχετικών κλάδων ώστε να ανοίξουν ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα και να περιορισθούν οι επιπτώσεις στην απασχόληση.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 τόνισε το αυτονόητο, δεν υπάρχουν απεριόριστοι δημοσιονομικοί πόροι ενώ τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αν και έχουν εγκριθεί σε πολιτικό επίπεδο, δεν θα φτάσουν στις χώρες-μέλη πριν από τα τέλη Ιουνίου. Για παράδειγμα, η Κομισιόν έχει εγκρίνει το πρόγραμμα SURE για την απασχόληση, σύμφωνα με το οποίο η Ε.Ε., διά των κρατών, θα μπορεί να επιδοτεί ένα μέρος των αμοιβών των εργαζομένων για να μην χαθούν θέσεις εργασίας. Το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα από το SURE ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και είναι σημαντικό προκειμένου να δοθεί ώθηση στην αγορά εργασίας, ωστόσο και αυτά τα χρήματα αναμένονται από τον Ιούλιο.
Μεταξύ των μέτρων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στις μεταφορές και στο «τουριστικό πακέτο». Πρόκειται για ρυθμίσεις που απαιτούν σημαντικούς δημοσιονομικούς πόρους, που αυτή τη στιγμή λείπουν από το ταμείο. Επομένως οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με σύνεση και ταυτόχρονα να αποτελούν μέρος ενός προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία ώστε το τελικό πρόσημο να είναι θετικό και για τα κρατικά ταμεία αλλά και για τη λειτουργία της αγοράς. Για να επιτευχθεί αυτός ο συνδυασμός, ταυτόχρονα με τη μείωση των φόρων πρέπει να ισχύσουν τρεις βασικές προϋποθέσεις:
– Πρώτον, ο χαμηλός ΦΠΑ στην εστίαση να συνδυασθεί με μία εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής. Καμία ανοχή στη μη έκδοση των αποδείξεων, επιβολή αυστηρών προστίμων σε όσους φοροδιαφεύγουν και κυρίως απευθείας σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα TAXIS ώστε οι φορολογικές αρχές να έχουν άμεση πρόσβαση στις συναλλαγές των καταστημάτων εστίασης (και όχι μόνο) και ταυτόχρονα να εισπράττουν αυτομάτως τον ΦΠΑ. Το γραφειοκρατικό κράτος απέκτησε ψηφιακό πρόσωπο τους τελευταίους δύο μήνες, ας υπάρξει συντονισμός των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής ώστε η περιβόητη σύνδεση των ταμειακών μηχανών να γίνει πράξη προς όφελος της εμπορικής διαφάνειας και των καλών συναλλακτικών πρακτικών.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
– Δεύτερον, η μείωση των φορολογικών βαρών στον ξενοδοχειακό κλάδο να συνοδευθεί από την υποχρέωση των επιχειρήσεων να διατηρούν τα έσοδα στη χώρα μας ώστε να πάψει η ροή κεφαλαίων προς «εταιρίες-σφραγίδες» στο εξωτερικό. Ο ελληνικός τουρισμός πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί αιχμή της οικονομίας αλλά η νοοτροπία κάποιων να κάνουν μπίζνες εδώ για να βγάζουν τα κεφάλαια στο εξωτερικό δεν αξίζει φορολογικής επιδότησης. Ξεκάθαρα πράγματα.
– Τρίτον, ο χαμηλός ΦΠΑ στα καύσιμα να εφαρμοσθεί ταυτόχρονα με τη λειτουργία του συστήματος εισροών-εκροών ώστε να αντιμετωπισθεί η μάστιγα του λαθρεμπορίου στις μεταφορές πετρελαιοειδών. Η Ελλάδα έχει υψηλή φορολογία στα καύσιμα και πρέπει να υπάρξει εξομάλυνση των επιβαρύνσεων, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να χτυπηθούν τα κυκλώματα λαθρεμπορίου που αφαιρούν από τα δημόσια οικονομικά δασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ναι στη μείωση της φορολογίας αρκεί να οικοδομηθεί σε ένα νέο «οικονομικό συμβόλαιο», όπου η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπίζεται όπως ακριβώς η μη χρήση μάσκας σε υγειονομικούς χώρους. Για να μην μολυνθεί η οικονομία από τη βαθιά ύφεση και την έκρηξη της ανεργίας…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση