Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια συνήθεια εκατομμυρίων συνταξιούχων εδώ και δεκαετίες. Την ημέρα πληρωμής των συντάξεων πηγαίνουν έως την τράπεζα να ενημερώσουν τα βιβλιάριά τους και να κάνουν ανάληψη χρημάτων. Μόνο που δεν ζούμε υπό Κ.Σ. (Κανονικές Συνθήκες) που λέγαμε και στο μάθημα της Χημείας. Ζούμε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
ΟΙ 70άρηδες και οι 80άρηδες πρέπει να κατανοήσουν κάτι, το οποίο μπορεί να τους φαίνεται περίεργο αλλά δυστυχώς είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ανήκουν στην πρώτη κατηγορία κινδύνου από τον κορονοϊό. Δεν είναι αστείο. Μπορεί στη χώρα μας να έχουμε γλιτώσει -έως τώρα- τους χιλιάδες θανάτους που συμβαίνουν στην Ιταλία, στην Ισπανία και σε πολλές ακόμα χώρες, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχει αλλάξει η καθημερινότητα στον πλανήτη.
ΜΠΟΡΟΥΝ αν θέλουν να βγουν μια βόλτα για να περπατήσουν ή ακόμα και να πάρουν κάτι από ένα μαγαζάκι της γειτονιάς τους, αλλά πάντοτε με τις απαραίτητες προφυλάξεις και χωρίς να συνωστίζονται.
ΤΑ ίδια συνέβησαν και στην παραλία της Θεσσαλονίκης ή στον Φλοίσβο στην Αττική. Και όχι από ηλικιωμένους. Παρέες βόλταραν και συναντήθηκαν για να πιουν τον καφέ τους.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΤΙ πιστεύουν πραγματικά; Πως όλο αυτό που ζούμε είναι μια φάρσα; Πως μας κοροϊδεύουν; Τα ίδια έλεγαν κάποιοι που υποδύονταν τους «αντιστασιακούς» στο Καρναβάλι της Πάτρας!
ΤΟ φετινό Πάσχα πρέπει να το διαγράψουμε από τη μνήμη μας πριν καν το ζήσουμε. Αν κάποιοι ονειρεύονται να πάνε στο χωριό και να ψήσουν κατσικάκια, τότε δεν έχουν πάρει χαμπάρι πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Πολύ απλά θα οδηγήσουν την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει ακόμα περισσότερο τους κανόνες κυκλοφορίας και μετακινήσεων. Το μόνο που μένει να δούμε σε αυτή τη χώρα είναι επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και «αγανακτισμένων εκδρομέων» στα διόδια τη Μεγάλη Εβδομάδα! Μετά θα μπορούμε να πούμε πως τα έχουμε δει… όλα.
ΤΙ θα πουν αν χτυπήσουμε ξαφνικά νούμερα Ιταλίας; Είναι βέβαιο πως όλοι οι «ανυπάκουοι» θα είναι οι πρώτοι που θα κραυγάζουν πως δεν υπάρχει κράτος! Ας κατανοήσουμε πως αυτό που ζούμε δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Πως αν θέλουμε να περάσουμε πολλά ωραία Πάσχα και καλοκαίρια ακόμα, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή κάποιες εβδομάδες μένοντας σπίτι και βγαίνοντας μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.
ΧΑΡΑΜΙΣΑΜΕ τα διπλάσια χρόνια σε Μνημόνια γιατί αρνούμασταν να αποδεχθούμε την πραγματικότητα. Το μάθημα το έχουμε πάρει από το πάθημα. Ας μην το επαναλάβουμε με τον κορονοϊό. Γιατί σε αυτή την περίπτωση ο λογαριασμός δεν θα πληρώνεται με επώδυνα οικονομικά μέτρα, αλλά με αύξηση των θυμάτων.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου