Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Βάσει της ίδιας έρευνας, το 94% των ερωτηθέντων εκφράζει την ικανοποίησή του για την καθημερινή ενημέρωση από το επιστημονικό συμβούλιο με επικεφαλής τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα, και όμως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αρθρογραφούν για τον «δεξιό πολύτεκνο» γιατρό και προσπαθούν με τις συνήθεις ιδεοληψίες τους να αποδομήσουν την εικόνα του κορυφαίου καθηγητή Επιδημιολογίας με το βιογραφικό των 27 σελίδων. Ακόμη και σε αυτή την πρωτοφανή περίοδο κρίσης, οι συριζαίοι προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση με πρακτικές που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Τα βάζουν με την κυβέρνηση ότι δήθεν πριμοδοτεί τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όταν το οικονομικό επιτελείο ενισχύει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας και έχει καταστήσει σαφές ότι θα καλύψει κάθε ανάγκη που θα παρουσιασθεί στα νοσοκομεία. Δεν τους αρέσει ο Τσιόδρας γιατί εξηγεί στους πολίτες την πραγματική κατάσταση χωρίς ωραιοποιήσεις και καταστροφολογίες. Εχουν αναγάγει σε μείζον θέμα την επιστροφή 24 Ελλήνων, οι οποίοι βρίσκονται σε αεροδρόμιο του Λονδίνου με υπαιτιότητα της αεροπορικής τους εταιρίας αλλά δεν δίνουν τα στοιχεία τους στις Αρχές.
Επιτίθενται στην κυβέρνηση, όταν ο διεθνής Τύπος αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα χάρη στη γρήγορη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει γλιτώσει τα χειρότερα. Με τρόμο αναλογιζόμαστε τι θα γινόταν στη χώρα μας εάν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπου οι αποφάσεις για τον περιορισμό των μετακινήσεων θα έπρεπε πρώτα να περάσουν από το «τμήμα δικαιωμάτων» και τα άλλα κομματικά όργανα της Κουμουνδούρου. Ποτέ η ταχύτητα δεν ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα, για αυτό οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι ο Μητσοτάκης χειρίσθηκε με προνοητικότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας παίρνοντας γρήγορα όλα τα περιοριστικά μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει στο 2012, όταν με κραυγές και διχαστικό λόγο αποκόμιζε πολιτικά οφέλη. Τώρα όμως η κοινωνία έχει καταλάβει το κόστος του λαϊκισμού. Αναγνωρίζει στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί για το καλύτερο, οι πολίτες εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό με ποσοστά κοντά στο 90% και ωθούν τον ΣΥΡΙΖΑ στο περιθώριο, όπως και το είδος αντιπολίτευσης που ασκεί αυτές τις κρίσιμες στιγμές.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΣΑΝ ΙΝΔΟΙ ΦΑΚΙΡΗΔΕΣ
Η ζημιά στην οικονομία είναι μεγάλη, σε σχέση όμως με το 2009 δεν είμαστε πια μόνοι στην καταιγίδα της κρίσης. Το σημαντικότερο είναι να μπορέσουν να αντέξουν οι επιχειρήσεις και να ανοίξουν ξανά, μετά τη λήξη του συναγερμού. Οπως είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο «Βήμα», «όλοι θα πρέπει να μάθουν να λειτουργούν με μειωμένους ρυθμούς, στο ρελαντί, όπως οι Ινδοί φακίρηδες που ζουν με τους ελάχιστους παλμούς, ώστε να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να μην κλείσουν. Γιατί αν κλείσουν, δύσκολα θα ξανά ανοίξουν και το πλήγμα που θα επέλθει στην αγορά εργασίας θα είναι μεγάλο, σχεδόν ανεπανόρθωτο». Για το λόγο αυτόν χρειάζεται μία πολιτική ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τις συνηθισμένες πρακτικές του παρελθόντος. Η Ελλάδα επιμένει στην έκδοση ευρωομολόγου, στην ίδια γραμμή βρίσκονται πλέον 14
χώρες-μέλη του ευρώ, ενώ η αντίσταση της Γερμανίας μπορεί να καμφθεί, καθώς η ζημιά είναι μεγάλη για όλη την Ενωση. Το νέο σημείο ισορροπίας μετά τον κορονοϊό θα είναι χαμηλότερα, αλλά οι απώλειες θα ανακτηθούν εάν οι ηγέτες της Ε.Ε λάβουν τολμηρές αποφάσεις για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ευρώπης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση