Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
ΕΠΙΠΛΕΟΝ, τα συστήματα υγείας, ακόμη και προηγμένων χωρών, όπως σε Ισπανία και Βρετανία, δοκιμάζονται από την έξαρση της πανδημίας ενώ η διεθνής οικονομία έχει μπει σε τροχιά πρωτοφανούς ύφεσης.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι βρισκόμαστε στη μέση της σφοδρής καταιγίδας και δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμούς. Η Ελλάδα, σε σύγκριση με άλλες χώρες, τα έχει πάει καλά, κυρίως γιατί ο πρωθυπουργός εμπιστεύθηκε τη διαχείριση της κρίσης σε κορυφαίους επιστήμονες και έδρασε χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος που είχαν πρόσκαιρα τα αυστηρά μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ πλέον εμπιστεύονται την κυβέρνηση και κυρίως συμμετέχουν πειθαρχημένα στο νέο πλαίσιο ζωής, που έχει ως κεντρικό σύνθημα το «μένουμε σπίτι». Σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι ευχάριστες οι συγκρίσεις, αλλά τα στοιχεία, για παράδειγμα από την Ολλανδία, που έχει περίπου ίδια πληθυσμιακά χαρακτηριστικά με εμάς, δείχνουν ότι η ελληνική επιτροπή έχει δουλέψει αποτελεσματικά.
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ της πανδημίας είχαμε με την Ολλανδία τα ίδια κρούσματα. Σήμερα στη χώρα του Βορρά τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 8.000 ενώ οι νεκροί πλησιάζουν τους 900. Εμείς θρηνούμε 30 νεκρούς και τα κρούσματα είναι λίγο πάνω από τα 1.000. Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος για τη Δημόσια Υγεία ενώ η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί το μεγάλο ζήτημα της οικονομίας, όπου και εκεί οι δυσκολίες είναι μεγάλες.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ με την πρόσφατη κρίση, η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης ούτε ο υπαίτιος για κάθε πρόβλημα. Αντιθέτως, οι δανειακές ανάγκες, φέτος και το 2021, είναι μικρές, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πίεση από τις αγορές, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πετύχει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ωστόσο προέρχονται από δύο βασικές πηγές:
› Πρώτον, οι κλάδοι του τουρισμού, του εμπορίου, των μεταφορών, της διασκέδασης και των τεχνών απορροφούν το 1/3 της συνολικής απασχόλησης, που σημαίνει ότι αν χαθεί η τουριστική περίοδος, οι κραδασμοί στην αγορά εργασίας θα είναι πολύ έντονοι.
› Δεύτερον, το πιστωτικό σύστημα, που έμπαινε σε περίοδο ανάκαμψης, τώρα θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέο κύμα «κόκκινων» δανείων, το οποίο θα πρέπει να περιορίσει με νέα κεφάλαια. Οι απώλειες στις χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών είναι μεγάλες και θα απαιτηθεί χρόνος για να ανακτηθούν, ενώ η οικονομία θα πρέπει να πάρει μπροστά δημιουργώντας θέσεις εργασίας προκειμένου να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια.
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ είναι μπροστά, όμως ο πρωθυπουργός, με την αποτελεσματικότητα που έχει δείξει στην αντιμετώπιση τόσο του κορονοϊού όσο και του μεταναστευτικού, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για να εφαρμόσει το σχέδιο της επόμενης ημέρας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση