Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΕΙΔΙΚΟΣ δεν είμαι για να μπορώ να κάνω τέτοιες προβλέψεις. Παρατηρώντας, όμως, την κατάσταση, πιστεύω πως ούτε κάποιος προφήτης δεν θα μπορούσε να περιγράψει πώς θα είναι ο πλανήτης σε τρεις, έξι και δώδεκα μήνες. Αν, τώρα, οι προβλέψεις γίνονται με στοιχηματικούς όρους, τύπου ποντάρω πως το ματσάκι θα έρθει over ή under και ρίχνω όλα τα λεφτά μου στον αριθμό των κόρνερ, τότε είναι δεδομένο πως βαδίζουμε πραγματικά στο άγνωστο και δεν ξέρω πόσες ελπίδες χωράνε στη βάρκα μας.
ΟΧΙ, δεν είναι ώρα για να είμαστε απαισιόδοξοι και να πέσουμε σε κατάθλιψη. Αντιθέτως, πρέπει να αισιοδοξούμε και να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Αλλά δεν μπορούμε να παραβλέπουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: η πραγματικότητα την οποία βιώνει όλος ο πλανήτης αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αλλα ήταν τα δεδομένα πριν από δύο εβδομάδες, άλλα πριν από πέντε ημέρες. Σίγουρα θα είναι εντελώς διαφορετικά μετά από ένα μήνα.
ΠΕΡΙΜΕΝΕ κανείς στις αρχές Μαρτίου πως η Ιταλία και η Ισπανία θα έχουν περισσότερους νεκρούς από την Κίνα; Γνωρίζει κανείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σε αυτές τις χώρες; Τι θα συμβεί στην υπόλοιπη Ευρώπη; Εδώ, στην Ελλάδα, ποια πορεία θα ακολουθήσει τελικά η καμπύλη κρουσμάτων και θυμάτων; Το καλοκαίρι θα υπάρχει ακόμα επιδημία; Ή αν από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει ένας δεύτερος κύκλος διασποράς του κορονοϊού.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΣΕ όλα αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να απαντήσουν ακόμα ούτε οι πιο εξειδικευμένοι και κορυφαίοι λοιμωξιολόγοι του πλανήτη. Είναι δυνατόν να δίνουν απαντήσεις πολιτικοί και οικονομολόγοι; Βέβαια, είναι λογικό πως κάτι πρέπει να πουν. Για να μην καταρρεύσουν οι οικονομίες των χωρών τους, για να μη βυθιστούν άλλο οι αγορές.
ΤΟ μόνο βέβαιο είναι πως χρειάζεται πολύ χρήμα για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτής της κρίσης. Το πού θα φτάσει ο λογαριασμός είναι άγνωστο. Γι’ αυτό θα ήταν προτιμότερο τα στελέχη της κυβέρνησης να σταματήσουν να μιλούν για την ύφεση και το έλλειμμα που θα έχει φέτος και του χρόνου η χώρα μας. Για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και το πότε θα γίνουν Πανελλαδικές. Γιατί σε λίγες εβδομάδες τα δεδομένα μπορεί να έχουν αλλάξει και οι «προβλέψεις» τους να έχουν ανατραπεί παντελώς από την πραγματικότητα. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η αξιωματική αντιπολίτευση, που ετοιμάζεται για να «λογαριαστεί… μετά» με την κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εξαιρετικά την πανδημία έως τώρα. Τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν στο σωστό timing. Και αυτό μέχρι τώρα αποδεικνύεται από τον θλιβερό απολογισμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Και τα μέτρα στήριξης που αποφασίστηκαν είναι πολύ σωστά. Πιθανότατα θα χρειαστούν και πολλά δισεκατομμύρια ακόμα. Αλλά ας λείπουν τα «λόγια τα μεγάλα».
ΑΣ συνεχίσει σε αυτή τη σωστή ρότα η κυβέρνηση. Να προστατεύει τη δημόσια υγεία και να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία. Ας αφήσουν, όμως, τις προβλέψεις για το «λογαριασμό» για όταν με το καλό ξεπεράσουμε αυτή την κρίση.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου