Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ίδια ανέμελη στάση υπήρξε στη Βρετανία, όπου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υιοθέτησε την αμφιλεγόμενη θεωρία της «ανοσίας της αγέλης», σύμφωνα με την οποία ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα αρρωστήσει και με αυτό τον τρόπο θα αποκτήσει αντισώματα. Μετά την κατακραυγή της κοινής γνώμης ο Βρετανός πολιτικός αναγκάζεται να αλλάξει πολιτική εφαρμόζοντας τα πρώτα περιοριστικά μέτρα.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση κινήθηκε αποφασιστικά με βασικό κριτήριο τις γνωματεύσεις των ειδικών. Αυτό ίσως αποβεί σωτήριο για τη δημόσια υγεία περιορίζοντας τον αριθμό των θυμάτων και συμβάλλοντας στην ομαλή λειτουργία των δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο κ. Μητσοτάκης κινείται με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, το αναγνωρίζουν πολίτες και από κομματικούς χώρους πέραν της Νέας Δημοκρατίας.
Εμπιστεύεται τους ειδικούς και λέει την αλήθεια στους πολίτες επενδύοντας στην ατομική ευθύνη και στο φιλότιμό τους. Αυτό μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο κέρδος για την Ελλάδα μόλις τελειώσει ο εφιάλτης του κορονοϊού. Η διαχείριση της κρίσης από τον πρωθυπουργό με μετριοπάθεια και κυρίως εμπιστοσύνη στην επιστήμη, χωρίς κορόνες λαϊκισμού ή αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, αποτελεί τη βάση για την επόμενη ημέρα. Η στάση αυτή συμπαρασύρει θετικά όλο το πολιτικό σύστημα, δεν θα βγει κανείς κερδισμένος με μικρότητες ή τις συνήθεις αντιπολιτευτικές κραυγές.
Μένει ώσπου να φύγει…
Η Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες έχει πράξει πολλά αλλά οι δυσκολίες είναι μπροστά. Και στις αντοχές του συστήματος και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Ωστόσο η υπευθυνότητα που έχει επιδείξει ο κ. Μητσοτάκης στη διαχείριση της κρίσης γεννά αισιοδοξία ότι με την ίδια αποφασιστικότητα θα κινηθεί και την επόμενη ημέρα. Μόλις τελειώσει αυτή η καταιγίδα μπορούμε να έχουμε ως κέρδος ότι οι έννοιες της ευθύνης και της ειλικρίνειας αποτελούν γερό θεμέλιο στην κοινωνία μας. Δεν είναι λίγο.
ΚΡΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ
Από τις χθεσινές εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου ξεχωρίζουμε την παροχή «επιτρεπτέας προκαταβολής» ύψους ενός δισεκατομμυρίου σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για κρατικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα. Οπως σημείωσε ο αρμόδιος υφυπουργος Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης το μέτρο αυτό λαμβάνεται γιατί είναι πολύ δύσκολο για το κράτος να έχει τραπεζικό προφίλ σε πάρα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες πρέπει να παρέμβει. Ενα μέρος του ποσού ή εξ ολοκλήρου, ανάλογα με την περίπτωση, θα επιστραφεί στην Πολιτεία μέσα στα επόμενα χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο. Οι βασικές παράμετροι για να αποφασιστούν οι κλάδοι στους οποίους θα ισχύσει είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου και η πιθανή καταστροφή αποθεμάτων. Σε μία τόσο μεγάλη κρίση, η οικονομία θα πάρει μπροστά μόνο εάν υπάρξει χρηματοδότηση της αγοράς. Με αυτό τον τρόπο θα επιταχυνθεί η ανάκαμψη και τα λεφτά που θα δώσει τώρα το κράτος θα τα πάρει μέσω φόρων και εισφορών.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση