Η επιλογή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία πολλοί δήμοι επωμίζονται τεράστια βάρη για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, χωρίς μάλιστα να διαθέτουν ούτε πόρους ούτε και αρμοδιότητες, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αναθέσει το έργο στις γνωστές ΜΚΟ, που ανέλαβαν δράση λαμβάνοντας και τη σχετική χρηματοδότηση.
Αντιθέτως, οι δήμοι επιβαρύνθηκαν χωρίς ουσιαστικά να λάβουν κάποια ενίσχυση, αλλά ούτε και να έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Και μόλις χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκης προχώρησε στην υλοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων προς τους δήμους κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και σε εκείνους που φιλοξενούν δομές μεταναστών. Ετσι, μία ημέρα μετά την απόφαση επίταξης ακινήτων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας που πυροδότησε αντιδράσεις, εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 9.491.400 ευρώ ως ανταποδοτικός πόρος στους δήμους που επιβαρύνθηκαν με τη φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους το 2019.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Βεβαίως, εκτός από το μεταναστευτικό, υπάρχουν και άλλα προβλήματα στους δήμους τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει με δράσεις, όπως η προώθηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ο νέος κώδικας Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της δαιδαλώδους πολυνομίας, το νέο αναπτυξιακό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους ΟΤΑ 2020-2023 και η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την εκτέλεση των έργων.
Δεν μπορεί ένας διαγωνισμός για ένα έργο να χρειάζεται πέντε χρόνια να γίνει λόγω γραφειοκρατίας, έλλειψης πόρων και δημιουργίας θυλάκων αδιαφάνειας. Η Αυτοδιοίκηση γνωρίζει καλύτερα το χώρο της και θα πρέπει να έχει περισσότερη αυτοτέλεια, πόρους και ευθύνες ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη αποκέντρωση ακόμα και σε θέματα υγείας ή σχολικών μονάδων.
Από την έντυπη έκδοση