Η Γαλλία, και σε αυτή την κρίσιμη φάση όξυνσης των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, παίρνει καθαρά θέση υπέρ της Ελλάδας.
Αυτό το αντιλαμβάνονται και οι Ελληνες πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η κοινή γνώμη θεωρεί πως η Γαλλία στηρίζει τη χώρα μας απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας.
Είναι σημαντικό, στο πλαίσιο αυτό, ότι ο πρόεδρος Μακρόν καταδίκασε δημοσίως ως παράνομη και προκλητική τη συμφωνία Ερντογάν – Σάρατζ, ενώ τόνισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος παραβιάζει ακόμα και όσα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη διάσκεψη του Βερολίνου.
Μένει ώσπου να φύγει…
Μάλιστα, ο ίδιος ο Μακρόν συμφώνησε με τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επεσήμανε για μια ακόμα φορά με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν μπορεί να βρεθεί οποιαδήποτε λύση για τη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί η παράνομη συμφωνία συνεργασίας της Τουρκίας με τον πρωθυπουργό της Τρίπολης, που καθορίζει θαλάσσιες ζώνες κατά παράβαση κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και υπό το πρίσμα αυτό, παρουσιάζει επίσης η συμφωνία Μακρόν – Μητσοτάκη για τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Γαλλία στον τομέα της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που πρακτικά σημαίνει την ανάπτυξη γαλλικών αεροναυτικών δυνάμεων για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Μάλιστα, ο πρόεδρος Μακρόν κάλεσε και άλλες όμορες χώρες της περιοχής να πράξουν το ίδιο.
Πολύ σημαντική είναι, εξάλλου, η στήριξη του Γάλλου προέδρου προς την Ελλάδα, τόσο για το μεταναστευτικό όσο και για την οικονομία, πράγμα το οποίο δείχνει ότι το γνωστό σύνθημα «Ελλάδα – Γαλλία Συμμαχία» επαναβεβαιώνεται και σήμερα με μεγάλη ένταση.
Ολα αυτά αποκτούν ξεχωριστή σημασία στο πλαίσιο και των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς αυξάνεται το ειδικό βάρος της Γαλλίας στην ισορροπία των ευρωπαϊκών δυνάμεων.
Από την έντυπη έκδοση