Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες, δεν πάμε σε ρήξη, αλλά δεν θα συνεχίσουμε την καταστροφή», έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.
Πέντε χρόνια μετά, η Ελλάδα επιτέλους αλλάζει, μόνο που οι Κασσάνδρες για τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Τσίπρα όχι μόνο δεν διαψεύσθηκαν αλλά επιβεβαιώθηκαν μέχρι κεραίας. Μέσα σε 6 μήνες το «κινδυνολογικό» διαφημιστικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας για τα μελλούμενα του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ότι ήταν προφητικό. Οι τράπεζες έκλεισαν, κεφαλαιακοί περιορισμοί επιβλήθηκαν στις συναλλαγές, οι φόροι αυξήθηκαν, οι συντάξεις μειώθηκαν, το ΕΚΑΣ κόπηκε. Το πολιτικό πείραμα της «πρώτης φοράς αριστερά» το πλήρωσαν ακριβά οι φορολογούμενοι, ο λογαριασμός έφτασε τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις.
Ο κ. Τσίπρας βύθισε τη χώρα ξανά στην ύφεση και επέβαλε ένα μνημόνιο στα μέτρα των δανειστών υποθηκεύοντας την κρατική περιουσία για 99 χρόνια όταν είχε εκλεγεί υποσχόμενος ότι δεν θα επέτρεπε το «ξεπούλημα» του Δημοσίου. «Ανατρέπουμε τη λιτότητα στην Ελλάδα, αλλάζουμε την Ευρώπη», ήταν το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, που μετατράπηκε σε άτακτη υποχώρηση και υπογραφή όλων των μνημονιακών μέτρων που έφερε στο τραπέζι η Μέρκελ.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Το παράδοξο είναι ότι ακόμη και σήμερα οι καθοδηγητές του τραγικού πρώτου εξαμήνου του 2015 δεν έχουν αντιληφθεί τον τυχοδιωκτισμό των κινήσεών τους.
Για παράδειγμα ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας χθες στον Σκάι και στον Παύλο Τσίμα τόνισε ότι δεν αποδέχεται τη λέξη αυταπάτη, «εγώ βίωσα ότι είχαμε ένα σχέδιο, ξεκινήσαμε ένα εγχείρημα το οποίο απαιτούσε αλλαγές στην Ευρώπη, απαιτούσε συμμαχίες και άλλα παράλληλα εγχειρήματα».
Ο ίδιος τον Αύγουστο του 2015 είχε αναλύσει το σχέδιο, το οποίο είχε καταρρεύσει παταγωδώς ένα μήνα νωρίτερα:
«Πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο από το ευρώ, οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν. Αποδείχθηκε λάθος εκτίμηση. Πριν από 3 χρόνια μπορεί αυτό να ίσχυε, αλλά στο μεταξύ κι εκείνοι πήραν τα μέτρα τους. Προς έκπληξή μας ο κ. Σόιμπλε πρότεινε αν θέλαμε να βγούμε από το ευρώ, να μας βοηθήσει κιόλας», είχε πει ο Γ. Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Το όλο «σχέδιο» δηλαδή ήταν να απειλήσουμε τους Ευρωπαίους ότι θα αυτοκτονούσαμε και θα τους τρομάζαμε με τα «αίματα» του Grexit. Αυτά πληρώσαμε ακριβά, μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι έσωσαν τη χώρα με το δημοψήφισμα που διέλυσε τις τράπεζες και γκρέμισε τις θυσίες των Ελλήνων.
Χθες η ιταλική εφημερίδα Il Sole σημείωνε ότι «η Ελλάδα πραγματοποίησε στροφή και ο Μητσοτάκης παραδίδει μαθήματα σταθερότητας.
«Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός προώθησε τη μείωση της φορολογικής πίεσης σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, αλλά και τη βελτίωση του κλίματος για τις επενδύσεις, με παρεμβάσεις και στον τραπεζικό τομέα, ενώ ελπίζει ότι το Γιούρογκρουπ θα του δώσει ευρύτερο περιθώριο δράσης, σε αντάλλαγμα για την πρόοδο που σημειώνεται στις μεταρρυθμίσεις».
Πέρασαν πέντε χρόνια από το σφιχταγκάλιασμα Τσίπρα – Καμμένου αλλά η χώρα επιτέλους προχωράει μπροστά. Το οικονομικό κλίμα έχει επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης, τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου καταγράφουν ιστορικά χαμηλά και το ασφαλιστικό που κατατίθεται στη Βουλή δεν περιλαμβάνει τις περικοπές Κατρούγκαλου αλλά τις πρώτες αυξήσεις Βρούτση.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση