Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Χθες το είπε ανοικτά και ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής λέγοντας μάλιστα ότι «όποιος σκάβει το λάκκο των άλλων πέφτει ο ίδιος».
Πρόκειται απλώς για μία άσκηση συσπείρωσης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διευρύνεται σημαντικά.
Ωστόσο, το σενάριο για κάλπες ανήκει μάλλον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Οι πολίτες έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία μία ισχυρή πλειοψηφία 158 εδρών για να κυβερνήσει με ορίζοντα μέχρι το 2023. Ο πρωθυπουργός πολιτεύεται με βάση την κοινή λογική και δεν θα ανάλωνε τόσο εύκολα το κεφάλαιο αξιοπιστίας που διαθέτει προτάσσοντας τη συγκυρία από την αποστολή του.
Θα έπρεπε να αναλογιστούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης αποφάσιζε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές θα έπρεπε να παραιτηθεί και τη χώρα να οδηγήσει στις κάλπες ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θα ορισθεί μετά την ανάδειξη της κυρίας Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Δηλαδή σε μία περίοδο κατά την οποία τα εθνικά μας θέματα είναι σε όξυνση, οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους και η οικονομία απαιτεί ηρεμία, η Ελλάδα θα είχε υπηρεσιακό πρωθυπουργό για να σβήσει η Νέα Δημοκρατία την απλή αναλογική! Μάλιστα η χώρα τουλάχιστον επί δίμηνο θα βολόδερνε μεταξύ διερευνητικών εντολών και δεύτερων εκλογών, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η παράλυση για την οικονομία.
Αυτά δεν στέκουν ούτε στον κινηματογράφο, απλώς στον ΣΥΡΙΖΑ ψάχνουν τρόπο να ανακόψουν την αποσυσπείρωση των δυνάμεών τους.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας φοβάται τώρα τις πρόωρες εκλογές, γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να αντέξει άλλες ήττες από τον Μητσοτάκη, από τον οποίο μέχρι τον περασμένο Μάιο ένιωθε σίγουρος ότι «δεν θα έχανε ούτε μία στο εκατομμύριο».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός κινείται με ορίζοντα δύο τετραετιών. Πιστεύει στην ανάκαμψη της οικονομίας και θεωρεί ότι με την πολιτική μείωσης φόρων και ενίσχυσης της ανάπτυξης το 2023 θα ξανακερδίσει τις κάλπες, έστω και αν χρειαστούν δύο κάλπες. Ο νέος εκλογικός νόμος δίνει το σήμα εντός και εκτός συνόρων ότι ο κίνδυνος της πολιτικής αστάθειας δεν είναι υπαρκτός καθώς είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης, αλλά δεν προσφέρεται για παιχνίδια. Ιδίως αυτά που φοβάται ο κ. Τσίπρας.
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΩΝ 100 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
Ολοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι για να επιστρέψει η οικονομία στα επίπεδα προ κρίσης θα απαιτηθούν επενδύσεις 100 δισεκατομμυρίων τα επόμενα δέκα χρόνια.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χθες στο Νταβός ανέβασε ακόμη ψηλότερα τον πήχη για την κυβέρνηση θέτοντας ως στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων 100 δισ. τα επόμενα 7 με 8 χρόνια. Μπορεί η Ελλάδα να πετύχει τέτοιες επιδόσεις; Δύσκολο, ωστόσο η κυβέρνηση έχει πείσει καταρχάς τις αγορές ότι θα τα καταφέρει. Τα επιτόκια δανεισμού του δημοσίου καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών αναδείχθηκε πρωταθλητής αποδόσεων το 2019 σε όλη την Ευρώπη. Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται ότι οι αξίες στη χώρα μας είναι σε χαμηλά επίπεδα και σπεύδουν να τοποθετηθούν σε μετοχές και ομόλογα. Εντυπωσιακή είναι η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, όπου οι τιμές ανεβαίνουν σημαντικά ύστερα από τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την κατάργηση του ΦΠΑ στις νεόδμητες κατοικίες.
Ωστόσο για να πολλαπλασιαστεί η επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας χρειάζονται δύο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, να περιορισθεί η κρατική γραφειοκρατία και να εκσυγχρονισθεί η δημόσια διοίκηση που ακόμη λειτουργεί με λογικές περασμένων δεκαετιών. Σημαντικά επενδυτικά σχέδια παραμένουν στο συρτάρι ή απαιτούν διαδοχικές νομοθετικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κουβάρι των συναρμοδιοτήτων και της γραφειοκρατίας. Δεύτερον, το τραπεζικό σύστημα πρέπει να ανταποκριθεί στο ρόλο του χρηματοδοτώντας την αγορά. Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού του Δημοσίου έχει διευκολύνει την πρόσβαση του πιστωτικού συστήματος σε φθηνό χρήμα, ωστόσο δεν μπορούν ακόμη να αυξήσουν την ποσότητα των δανείων τους προς τους μικρομεσαίους. Η ανάπτυξη θα πολλαπλασιασθεί εάν τονωθεί η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση