Τα ευρήματα της έρευνας όμως έχουν και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην Ευρώπη. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν ότι η Γερμανία, η οποία έχει τα ηνία σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν στήριξαν την ελληνική πλευρά στη διένεξή της με την Τουρκία.
Ενδεικτικό είναι ότι το 76% της κοινής γνώμης αξιολογεί αρνητικά τη στάση της Γερμανίας και το 64% κρίνει αρνητικά τη στάση της Ε.Ε. Αντιθέτως, το παλαιό δόγμα «Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» δείχνει να ενισχύεται, καθώς δύο στους τρεις Ελληνες επικροτούν τη στάση του Γάλλου προέδρου Μακρόν στα Ελληνοτουρκικά.
Ο RFK Jr της Ρουμανίας
Η απόρριψη της στάσης των Βρυξελλών, και κυρίως του Βερολίνου, είναι δείγμα ότι οι πολίτες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας είμαστε ισότιμο μέλος, έμπρακτη στήριξη, την οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουμε. Γι’ αυτό και η γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής, η οποία σε αναλυτική παρουσίασή της αποφαίνεται ότι το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών παραβιάζει τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης είναι μια αρχή.
Οι πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη στις κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη και εκτιμούν σε ποσοστό 55% ότι οι πρωτοβουλίες της για τα Ελληνοτουρκικά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχίσει με την ίδια σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα τις διπλωματικές πιέσεις που θα παράγουν αποτελέσματα υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων.
Από την έντυπη έκδοση