Σταύρος Ζαλμάς – «Αγγιγμα ψυχής»
Ο Σταύρος Ζαλμάς είναι το πιο χαρακτηριστικό δείγμα ηθοποιού που έγινε διάσημος στον ρόλο ενός ιερωμένου. Ο νεαρός και γοητευτικός αρχιμανδρίτης Ιωάννης έρχεται απρόσμενα κοντά με την εκρηκτική Δέσποινα (Θεοφανία Παπαθωμά) με αφορμή μια αγιογραφία. Οι δυο τους ζουν έναν παράφορο τηλεοπτικό έρωτα που καθηλώνει το κοινό, υπό τη σκηνοθετική μπαγκέτα του μετρ των ερωτικών ιστοριών της εποχής, Μανούσου Μανουσάκη. Το «Αγγιγμα ψυχής» έχει χαρακτηριστεί σειρά-φαινόμενο, αφού καθήλωσε το τηλεοπτικό κοινό με τηλεθεάσεις που ξεπέρασαν ακόμα και το 60%, γράφοντας μια «χρυσή» ιστορία στις σελίδες του ΑΝΤ1. Ο Σταύρος Ζαλμάς μετά τη σειρά θα έλεγε κανείς πως στιγματίστηκε από τον συγκεκριμένο ρόλο και παρά την επιτυχημένη συμμετοχή του στη σειρά «Ερωτας κλέφτης» αμέσως μετά το «Αγγιγμα ψυχής» δεν κατάφερε να πετάξει από πάνω του άμεσα την εικόνα του πατρός Ιωάννη, που μέχρι και σήμερα είναι συνώνυμη με τη φράση «παπάς σε τηλεοπτική σειρά».
Δημήτρης Γκοτσόπουλος – «Αγιος έρωτας»
Ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος στη σειρά «Αγιος έρωτας» κατάφερε να επαναπροσδιορίσει την έννοια του γοητευτικού ηθοποιού που φορά άμφια για τις ανάγκες μιας τηλεοπτικής σειράς. Εχοντας κάνει θραύση πριν από περίπου τέσσερα χρόνια στις «Αγριες Μέλισσες» ως δάσκαλος του Διαφανίου, ο γοητευτικός ηθοποιός επανήλθε -έπειτα από μια «χαμηλών τόνων» συμμετοχή στο σίριαλ «Ο Παράδεισος των Κυριών»- με έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σειρά που θύμιζε «Αγγιγμα ψυχής», αλλά δεν του έμοιαζε με τίποτα. Οι σέξι σκηνές του πατρός Νικολάου στο πρώτο επεισόδιο έκαναν το twitter να τον αποθεώσει, ενώ κάθε ερωτική του σκηνή με την τηλεοπτική Χλόη, δηλαδή τη Δανάη Παππά, χαρίζει υψηλές τηλεθεάσεις στον ALPHA. Παρά την τεράστια για τα δεδομένα της εποχής επιτυχία της σειράς, ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος δεν θα έλεγε κανείς πως έχει στιγματιστεί από τον συγκεκριμένο ρόλο μέχρι στιγμής, ίσως γιατί δεν είναι αυτός που τον έκανε διάσημο στο ευρύ κοινό.
Μιχάλης Αεράκης – «Σασμός»
Εδώ έχουμε τον παπά της σειράς «Σασμός», τον συμπαθή παπα-Μιχάλη στο χωριό Ανω Ποριά, που γνωρίζει κάθε μυστικό των κατοίκων του, αλλά δεν λέει κουβέντα. Ο παπα-Μιχάλης στο τεράστιο τηλεοπτικό χιτ του ALPHA, που καθήλωσε τους τηλεθεατές για τρεις σεζόν, ήταν ένας άνθρωπος έξω καρδιά, που, ωστόσο, σέβονταν και ενίοτε «έτρεμαν» όλοι οι νταήδες της περιοχής. Ναι, και ο Μαθιός! Ο παπα-Μιχάλης έκρυβε καλά πολλά μυστικά και ήξερε να συνδέει το σήμερα με το χθες, λειτουργώντας ως δίοδος για τα φλασμπάκ της ιστορίας, εξηγώντας τι έχει προηγηθεί, δικαιολογώντας τις ανοιχτές πληγές και σίγουρα γεφυρώνοντας τα χάσματα μεταξύ των οικογενειών του χωριού, μιας και κάθε πλευρά τον εμπιστευόταν. Ο Μιχάλης Αεράκης, από την άλλη, έβγαλε ασπροπρόσωπους τους ανθρώπους που του ανέθεσαν τον συγκεκριμένο ρόλο, αφού απέφυγε τις υπερβολές, έμεινε σταθερός στον τρόπο που υποδύθηκε τον ήρωά του και έκλεισε τον κύκλο του στον «Σασμό» ως ένας από τους πιο συμπαθείς ήρωες της ιστορίας. «Ηθελα να γίνω παπάς, είχε μπει όλη αυτή η ιερατική μυσταγωγία μέσα μου. Από πολύ μικρός βοηθούσα τον παππού μου στο ιερό και μου άρεσε. Βέβαια, ο πατέρας μου ο συγχωρεμένος είχε άλλα όνειρα και σχέδια για τους γιους του… Να, όμως, που ήλθε ο καιρός και, έστω κι έτσι, έγινα παπάς… Οταν μου προτάθηκε να παίξω τον ρόλο του παπά, ζήτησα εάν μπορούμε να κάνουμε το όνομα του Μιχάλη, τιμώντας τη μνήμη του ιερέα παππού μου. Στην ερμηνεία μου αντιγράφω τον παππού μου», έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του.
Προκόπης Αγαθοκλέους – «Αγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό»
Ο Προκόπης Αγαθοκλέους στη σειρά «Αγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό» δεν κλήθηκε να υποδυθεί απλώς έναν ρασοφόρο, αλλά τον ίδιο τον Αγιο Παΐσιο. Φιγούρα πνευματική, σημαντική για την Εκκλησία και την Ορθοδοξία, αλλά με τεράστιο λαϊκό έρεισμα, καθώς αποτελεί έναν από τους πιο σύγχρονους αγίους της Εκκλησίας μας. Η σειρά του MEGA, που αναπτύχθηκε σε δύο κύκλους με διαφορά δύο ετών ανάμεσά τους, εξιστόρησε όλη τη διαδρομή του Αγίου Παϊσίου από την εποχή που ήταν ένας νέος που ήθελε να ασπαστεί τον μοναχισμό μέχρι το τέλος της ζωής του, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερα φωτισμένη περίπτωση της προσωπικότητάς του. Με καταγωγή από την Κύπρο, ο γνωστός σήμερα ηθοποιός δεν ήταν ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος στην Ελλάδα, γεγονός που έκανε ευκολότερη την ταύτισή του με την τηλεοπτική απεικόνιση του Αγίου Παϊσίου ως ήρωα της τηλεοπτικής σειράς. Μάλιστα, ο ίδιος, μιλώντας στη Χριστιάνα Αριστοτέλους στον ALPHΑ Κύπρου, είχε παραδεχθεί: «Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν ήρθα στην Κύπρο και μου είπε η κόρη μου: ”Παπά, ήρθες”. Θέλω να είμαι πάντα ειλικρινής μαζί τους, οπότε έπρεπε να τους πω ότι θα καθίσω μόνο τρεις ημέρες. Με κοίταξε από το καθρεφτάκι του αυτοκινήτου και μου είπε: ”Μα μόνο τρεις ημέρες;”. Την είδα να μετράει με τα δάχτυλά της τις ημέρες. Ηταν δύσκολο συναισθηματικά να το διαχειριστώ και παράλληλα να δείξω μια δύναμη. Είναι η φύση της δουλειάς μας… Η Δάφνη είναι 7 και ο Κίμωνας 5 ετών και άρχισαν να καταλαβαίνουν κάποια πράγματα». Επίσης, αποκάλυψε ότι έκανε να δει τα παιδιά του επτά ολόκληρους μήνες, λόγω των γυρισμάτων. «Σχεδόν κάθε μέρα, μέσα από μία πράξη μου ή συμπεριφορά μου, έρχεται ο Αγιος Παΐσιος ως παράδειγμα προς μίμηση», έχει δηλώσει σε άλλη συνέντευξή του, περιγράφοντας τη βαθιά επιρροή του ρόλου στη ζωή του.
Οι ηθοποιοί που φόρεσαν τα ράσα
Γιάννης Νταλιάνης – «Αυτή η νύχτα μένει»
Ο παπα-Ντανίλος του σίριαλ «Αυτή η νύχτα μένει» ήταν μια πολύ ξεχωριστή περίπτωση ρασοφόρου σε τηλεοπτική σειρά, μιας και δεν είχε κομβικό ρόλο στην εξέλιξη της πλοκής. «Ανθρωπος γήινος, προσιτός και πολύ πιο ανθρώπινος», είχε πει ο ίδιος χαρακτηρίζοντας τον ήρωα που υποδύθηκε στη σειρά του ΑLPHA που εμπνεύστηκε από την ομώνυμη ταινία και το βιβλίο. Και σε αυτήν τη σειρά ο παπάς της ιστορίας λειτουργεί ως το… ντιβάνι ενός ψυχαναλυτή, που προσπαθεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα των ηρώων, να κρατήσει τα επτασφράγιστα μυστικά τους και σίγουρα να τους δώσει δύναμη να αντέξουν κάθε αναποδιά. «Οπως έχω πει ως ιερωμένος σε μια παράκληση που κάνω στον Μεγαλοδύναμο, “πώς να πράξω”, γιατί πραγματικά όλα αυτά γεννήθηκαν μέσα από την αγάπη. Τολμά να μιλήσει ο παπα-Ντανίλος για την αγάπη, με την έννοια του έρωτα. Αυτό είναι πολύ τολμηρό για τον παπά. Ενας πολύ αυστηρός παπάς, θρησκόληπτος, θα το θεωρούσε αμαρτία να μιλήσει για τη δύναμη της αγάπης, με την ευρεία έννοια και του έρωτα», είχε δηλώσει ο ίδιος για τον ήρωά του.
Κωστής Σαββιδάκης – «Αγριες Μέλισσες»
Ο πιο διάσημος παπάς της ελληνικής τηλεόρασης, τα τελευταία πολλά χρόνια, είναι ο Κωστής Σαββιδάκης. Ο ρόλος του στις «Αγριες Μέλισσες», όπου υποδύθηκε τον παπα-Γρηγόρη από το Διαφάνι, ήταν κομβικής σημασίας, μιας και τον έκανε διάσημο εν μια νυκτί στο πανελλήνιο. Κομμάτι μιας τεράστιας τηλεοπτικής επιτυχίας, ο Κωστής Σαββιδάκης είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα ηθοποιού που ταυτίστηκε με τον ήρωα που υποδύθηκε, αφού έφτασαν σε σημείο να τον καλούν να τελέσει γάμους πιστεύοντας πως είναι πραγματικός παπάς! «Για εμένα, η αναγνωρισιμότητα που πήρα από τις “Αγριες Μέλισσες” ήταν μια ανέλπιστη χαρά. Για εμάς τους ηθοποιούς, η αναγνωρισιμότητα για τη δουλειά μας είναι ένα τεράστιο δώρο. Μου δόθηκε ένας ρόλος με καθαρή ματιά, ένας ρόλος που είπε πολλά για τον Χριστό μας και την Εκκλησία. Αυτός ο ρόλος μού έδωσε πολλά δώρα και ευελπιστώ ότι θα έρθουν πολύ περισσότερα μέσα από αυτόν στο μέλλον. Οι “Αγριες Μέλισσες” ήταν η χαρά των τηλεθεατών μέσα σε δύο καραντίνες, συνδέθηκαν με την πανδημία. Μπορεί ο κόσμος, όταν μας έβλεπε στον δρόμο ή στο σούπερ μάρκετ, να μη μας αγκάλιαζε, να μη μας φιλούσε από τον φόβο του κορονοϊού, αλλά μας μιλούσε σαν να μας ήξερε, σαν να ζούσε στο Διαφάνι και μας έλεγε, όπως στις γειτονιές και τα χωριά, “καλημέρα”, “καλησπέρα” με τα ονόματά μας», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του, λίγο πριν ρίξουν αυλαία οι «Αγριες Μέλισσες».
Θανάσης Βισκαδουράκης – «Η Γη της Ελιάς»
Ο Θανάσης Βισκαδουράκης δεν κινδύνεψε να χαρακτηριστεί από τη συμμετοχή του στη σειρά «Η Γη της Ελιάς», όταν υποδύθηκε τον πατέρα Τιμόθεο. Ηρωας διαφορετικός από τους καλοκάγαθους τηλεοπτικούς συναδέλφους του, αφού «κατέφυγε» στην Αρεόπολη προσπαθώντας να γλιτώσει από την εμπλοκή του σε μια υπόθεση σπείρας ναρκωτικών. Αυτός ο παπάς δεν ήθελε να αποκαλύψει σε κανέναν τα δικά του μυστικά. Ωστόσο, ο πατήρ Τιμόθεος είχε και την αστεία του πλευρά. Ηταν χήρος, χωρίς παιδιά, γνώριζε τους πάντες και τα πάντα, αλλά πήγαινε στο καφενείο πάντα χωρίς λεφτά και, φυσικά, δεν πλήρωνε ποτέ. Ετρωγε δωρεάν στα σπίτια, έπαιρνε τάπερ, αλλά φρόντιζε και δύο οικογένειες δίνοντάς τους ό,τι μαζεύει. Παράλληλα, ήταν αυστηρός με τις νηστείες και το σεξ. Στον πατέρα Τιμόθεο έπρεπε πάντα να του φιλούν όλοι το χέρι, ενώ δήλωνε αυστηρός τηρητής των θείων νόμων, αλλά και… νόμιμος «Ρομπέν των δασών» της Μάνης.
*Από τον Κωνσταντίνο Αντωνάτο
*Από την έντυπη έκδοση ΤΥΠΟΣ TV
Ειδήσεις Σήμερα
Άγιος Έρωτας: Θα προβάλλεται τη Μεγάλη Εβδομάδα;
Ποιος είναι ο τηλεοπτικός Άγιος Παΐσιος – Η ζωή και η πορεία του Προκόπη Αγαθοκλέους
Τι τρώμε τη Μεγάλη Εβδομάδα – Η πιο νόστιμη συνταγή