Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ενδεχομένως στην Κουμουνδούρου να μην το παραδέχονται ακόμη, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ με το πέρασμά του στην κυβέρνηση έκανε την ελληνική κοινωνία πιο συντηρητική, απελευθερώνοντας ταυτόχρονα τις δυνάμεις του φιλελευθερισμού.
Για παράδειγμα, ο κ. Τσίπρας μέχρι να αναλάβει την εξουσία μιλούσε για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και ανέβαινε στα κάγκελα του αεροδρομίου για να μην ιδιωτικοποιηθεί. Επί των ημερών του πέρασαν όλες οι αποκρατικοποιήσεις, εκχωρήθηκε η δημόσια περιουσία για 99 έτη στο Υπερταμείο όπου δικαίωμα βέτο έχουν οι δανειστές, ενώ παραλίγο να ξεπουληθεί το διεθνές αεροδρόμιο έναντι 500 εκατομμυρίων ευρώ πριν από την παρέμβαση της Κομισιόν, χάρη στην οποία το τίμημα ανήλθε τελικά στο 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ. Εάν επιχειρήσει ξανά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στο πεζοδρόμιο για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, απλώς θα είναι μία καρικατούρα από το παρελθόν. Οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι πανάκεια, το γνωρίζει καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προωθεί όσες έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα για την οικονομία και όχι αυστηρά εισπρακτικό, αλλά «νομιμοποιήθηκαν» και από την Αριστερά.
Αντίστοιχα, στο μέτωπο της δημόσιας ασφάλειας, από την αξιωματική αντιπολίτευση ακούγονται πάλι οι φωνές για «αστυνομοκρατία», αλλά και στα χρόνια της «πρώτης φοράς Αριστεράς» οι διαδηλώσεις διαλύονταν και με ληγμένα χημικά και με ξυλοδαρμούς συγκεντρωθέντων. Η Αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της εντός νόμου, η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τοποθέτηση καμερών στα κράνη των αστυνομικών είναι ορθή.
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
Οι κινήσεις της κυβέρνησης προκαλούν αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζεται με κραυγές κάθε φορά που ο πρωθυπουργός ανοίγει ένα θέμα. Στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη ρύθμιση των διαδηλώσεων ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι και να μην παραλύει η πόλη από ολιγάριθμες συγκεντρώσεις. Και για αυτό το νομοσχέδιο ήδη ακούγονται από την αξιωματική αντιπολίτευση οι υπερβολές για «κατάλυση του Συντάγματος» και «παρεμπόδιση του δικαιώματος της απεργίας». Τίποτα από αυτά δεν ισχύει, εάν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα, οι διαδηλωτές θα γέμιζαν πλατείες και λεωφόρους.
Η κυβέρνηση απλώς νομοθετεί κανόνες, όπως ισχύει σε κάθε πολιτισμένο κράτος της Δύσης. Οι διαδηλώσεις θα γίνονται, αλλά όταν θα είναι ισχνές οι συγκεντρωθέντες θα καταλαμβάνουν το πεζοδρόμιο. Όσοι θεωρούν ότι αυτό είναι παραβίαση των συνταγματικών ελευθεριών μάλλον δεν απηχούν την άποψη που έχει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.
Η κανονικότητα προϋποθέτει κανόνες. Εάν η κυβέρνηση θέτει τους κανόνες με βάση την κοινή λογική, δεν θα αντιμετωπίζει κανένα πολιτικό πρόβλημα και ας φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Έκρηξη της τουριστικής κίνησης
Με εξαίρεση τα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία ελλείψει χιονιού έχασαν επισκέπτες, η εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα τουριστικά κέντρα της χώρας παραπέμπει σε περιόδους προ κρίσης. Η πληρότητα σε ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα αγγίζει το 100%, ενώ και στα αστικά κέντρα η εμπορική κίνηση είναι μεγάλη. Είναι φανερό ότι η ψυχολογία στην αγορά έχει αλλάξει, οι προσδοκίες των πολιτών για καλύτερες ημέρες το 2020 είναι υψηλές και αυτό φαίνεται σε κάθε ευκαιρία. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να τονώσει την εγχώρια παραγωγή, να ενισχύσει την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε η κατανάλωση να συνδυασθεί με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής μπορεί να γίνει μέσω του τουρισμού, η σύνδεση είναι κρίσιμη για την πορεία της οικονομίας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση