Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Πέντε μήνες μετά τις εκλογές και ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες επικροτούν τις κινήσεις Μητσοτάκη στην οικονομία και στη δημόσια ασφάλεια, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για έναν προϋπολογισμό – κορωνίδα μιας σειράς από απάτες που χαρακτηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία.
Δύσκολοι καιροί για την Κουμουνδούρου, σε σύγχυση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί πως το μετεκλογικό τοπίο είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που θεωρούσε ότι ήταν μόνιμο έως τις 7 Ιουλίου.
Εάν το βασικό επιχείρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον προϋπολογισμό του 2020 είναι η «ταξική μονομέρειά» του όταν επί των ημερών του οι οικονομικά ασθενέστεροι χτυπήθηκαν από την υπερφορολόγηση τότε δεν πρέπει να απορεί για το διψήφιο προβάδισμα που διατηρεί η Νέα Δημοκρατία.
Η εμμονή του κ. Τσίπρα να συγκρούεται με την πραγματικότητα αποτυπώνει την πολιτική ένδεια ενός κόμματος που ξεκίνησε ως «αντισυστημικό», μετατράπηκε σε «υπερμνημονιακό» και μετά τις εκλογές δεν έχει ιδεολογική πυξίδα.
Ολοι οι διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν ότι το 2020 η ελληνική οικονομία θα πάει καλύτερα σε σχέση με φέτος. Οι προσδοκίες των πολιτών είναι υψηλές όπως προκύπτει σε όλες τις έρευνες ενώ και οι αγορές προεξοφλούν βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών και των αναπτυξιακών ρυθμών ρίχνοντας τα επιτόκια των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά. Σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι, το 55% των ερωτηθέντων εγκρίνει την κινήσεις της κυβέρνησης στην οικονομία. Ακόμη και ο «ταξικά μονομερής» προϋπολογισμός προβλέπει σημαντικές ελαφρύνσεις για τους μη έχοντες, καθώς οι ωφελημένοι από τη μείωση της φορολογίας είναι κυρίως όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ.
Ο κ. Τσίπρας στη συζήτηση στη Βουλή έκανε ένα στρατηγικό λάθος. Ανέβασε στα ύψη την αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα οικονομίας, όπου ο Μητσοτάκης υπερέχει και η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής μέσω της μείωσης της φορολογίας και της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος. Χρησιμοποιώντας δε βαριές εκφράσεις όπως «απάτη» όταν οι φορολογούμενοι έχουν ήδη δει τις μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και αναμένουν νέες ελαφρύνσεις από τον Ιανουάριο μέσω της περικοπής των κρατήσεών τους, ο κ. Τσίπρας απομακρύνεται από την κοινή λογική. Θα μπορούσε να κρατήσει στάση αναμονής για το πώς θα κινηθεί η οικονομία αλλά ο τοξικός λόγος που κυριαρχεί στην Κουμουνδούρου τον παρέσυρε σε ατοπήματα και σε «τζούφιες» καταγγελίες ότι δήθεν ο Μητσοτάκης απεμπόλησε τη μείωση των πλεονασμάτων, όταν ο «λογαριασμός» των 5,5 δισ. που θα άνοιγε ο Τσακαλώτος αποδείχθηκε ανύπαρκτος.
Συνολικά από τη συζήτηση του προϋπολογισμού φάνηκε ότι η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εάν πετύχει η οικονομική της πολιτική, και αυτό θα φανεί εντός του 2020, το πολιτικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει δομικά χαρακτηριστικά…
ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ
Τελικά η ευαισθησία της αριστεράς για το κοινωνικό κράτος ήταν μόνο στα λόγια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας το 2017 μειώθηκαν σε σχέση με το 2016. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες κοινωνικής προστασίας το 2017 ανήλθαν σε 44,8 δισ. ευρώ από 45,5 δισ. το 2016.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών αφορά σε δαπάνες για παροχές γήρατος, οι οποίες το 2017 αποτελούσαν το 53,2% των συνολικών δαπανών κοινωνικής προστασίας και παρουσίασαν μείωση 4,8% σε σχέση με το 2016. Ακολουθούν οι δαπάνες για παροχές ασθενείας, οι οποίες επίσης μειώθηκαν κατά 1,1%. Φανταστείτε και να μην είχε ευαισθησίες ο ΣΥΡΙΖΑ για το κοινωνικό κράτος πόσο θα μειώνονταν τα σχετικά κονδύλια…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση