Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι Ισπανοί ήταν πιο τυχεροί. Οι εκλογές τους ήταν προγραμματισμένες για το καλοκαίρι του 2015 και μόλις είδαν την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας με την «περήφανη διαπραγμάτευση» έστριψαν το τιμόνι δεξιά. Εδωσαν τότε ξανά τα ηνία της διακυβέρνησης στο Λαϊκό Κόμμα και άφησαν τους Podemos αποδυναμωμένους στην αντιπολίτευση. Οι μοναδικές αλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη μετά τις εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ήταν η ενίσχυση των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων και η περαιτέρω αποδυνάμωση των σχημάτων της Κεντροαριστεράς.
Ωστόσο ο κ. Τσίπρας δεν το έβαλε κάτω. Μόλις τον περασμένο Αύγουστο συγκάλεσε σύσκεψη στελεχών στην Κουμουνδούρου, και όπως έγραφε ο Τύπος που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να μετασχηματίσει το κόμμα στα πρότυπα του Κόρμπιν.
Κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, «τονίστηκε η ανάγκη να ακολουθηθεί το µοντέλο που έχει υιοθετήσει το Εργατικό Κόµµα της Αγγλίας επί Κόρµπιν, που πλέον χρησιµοποιεί το ∆ιαδίκτυο ώστε να συζητούν τα µέλη του διάφορα θέµατα. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, υπάρχουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι που ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να αποκτήσουν οργανική σχέση µαζί του, όµως δεν έχουν την κουλτούρα συµµετοχής σε συνεδριάσεις οργανώσεων.
Με τον τρόπο αυτό, έλεγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει καταφέρει να κρατά «ζεστή» τη βάση του κόμματος και επιπλέον ανοίγεται στους «προλετάριους» της Μεγάλης Βρετανίας. Μάλιστα, όταν ο ίδιος προσέφυγε στη βάση για να επαναβεβαιώσει την κυριαρχία του στο κόμμα, τότε τα μέλη των Εργατικών ήταν εκείνα που τον κράτησαν στα ηνία του κόμματος, κόντρα σε ό,τι επιδίωκαν τα περισσότερα υψηλόβαθμα στελέχη των Εργατικών, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Ετσι προέκυψε ο i-syriza, χωρίς μεγάλη επιτυχία, όπως προκύπτει από το χαμηλό ενδιαφέρον των νέων να συμμετάσχουν στο ψηφιακό εγχείρημα του κόμματος.
Αντιπολίτευση… υπονομευτική…
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, την περασμένη εβδομάδα, στη συνδιάσκεψη για τη «διεύρυνση» του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσε ότι «το Κόμμα των Εργατικών το οποίο διαθέτει την πιο ριζοσπαστική οικονομική και πολιτική πρόταση σήμερα, δίνει μια μάχη για να μικρύνει τη διαφορά και έχει αξιώσεις στην εκλογική αναμέτρηση που είναι σε λίγες μέρες».
Μόλις προχθές στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν με άρθρα τους ότι το παιχνίδι στις βρετανικές εκλογές και ο Κόρμπιν μπορεί να κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Πλήρης αδυναμία να εκτιμήσουν τους συσχετισμούς στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας.
Από χθες ο Κόρμπιν, που είχε «πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα με το οποίο θα καταργούσε τη λιτότητα σε 100 ημέρες», όπως έλεγαν στην καμπάνια τους οι Εργατικοί, θα ψάχνει για δουλειά, καθώς δύσκολα θα κρατηθεί στην ηγεσία των Εργατικών μετά τη σαρωτική νίκη του Τζόνσον.
Και οι βρετανικές εκλογές έδειξαν ότι αυτό που προέχει την ώρα της κάλπης είναι το καθαρό μήνυμα. Ο Τζόνσον ζήτησε από τους ψηφοφόρους να του δώσουν την εξουσία για να «ξεμπερδεύει» με το Brexit και πέτυχε ιστορικά ρεκόρ για τους Τόρις. Ο Κόρμπιν συνδιαμόρφωνε τη γραμμή του κόμματος μέσω της «πλατφόρμας διαλόγου» και είχε μεταξύ άλλων στο επιτελείο του και τον Βαρουφάκη με αποτέλεσμα οι Εργατικοί να χάνουν δυνάμεις πανταχόθεν και να υποστούν τη μεγαλύτερη ήττα τους από τη δεκαετία του ’30.
Ο κ. Τσίπρας θα κατάλαβε ότι με ιδεολογικές «θολούρες» δεν μπορεί να πάει μακριά. Το μοντέλο Κόρμπιν κατέρρευσε, οι πολίτες ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση