Η Ευρώπη αντιτίθεται στις προκλήσεις της Αγκυρας καταδικάζοντας τις παράνομες ενέργειές της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και αυτή η θέση ισχυροποιεί το νομικό μας οπλοστάσιο, το οποίο άλλωστε βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο.
Ο Ερντογάν θέλησε πειρατικά να ελέγξει όλη την Ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας προκλητικά τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, και τώρα βρίσκεται απομονωμένος διπλωματικά από την Ευρώπη και όχι μόνο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Γερουσία ενέκρινε και ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, αλλά και η Βουλή της Λιβύης απορρίπτουν την ψευτοσυμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Ταξιδευτής και επιστροφεύς*
Κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει ο Ερντογάν μετά το χθεσινό ηχηρό μήνυμα που έστειλαν στη Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία ότι με τη συμφωνία «οριοθέτησης» θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Το βέβαιο είναι ότι οι παρανομίες της Αγκυρας δεν γίνονται ανεκτές από τη διεθνή κοινότητα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίστηκε με απόλυτη ψυχραιμία και εθνική υπευθυνότητα την κρίση και κάλεσε τους Ελληνες να αντιμετωπίσουν με αυτοπεποίθηση τις τουρκικές προκλήσεις, καθώς δεν έχουμε μόνο το δίκαιο με το μέρος μας, αλλά και σύμμαχό μας όλη την Ευρώπη.
Η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει τα παιχνίδια που κάνει στο προσφυγικό, μεταναστευτικό, ανοιγοκλείνοντας την κάνουλα των ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, ωστόσο ο Ερντογάν θα πρέπει πλέον να έχει αντιληφθεί ότι οι κινήσεις του παρακολουθούνται διεθνώς και δεν μπορεί να λειτουργεί παραβιάζοντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, όπως έκανε με τους ψευδοχάρτες του Αιγαίου.
Από την έντυπη έκδοση