Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σύμφωνα με την έρευνα της Opinion Poll, το 44% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντά «όχι ή μάλλον όχι» απορρίπτοντας την επίσημη γραμμή της Κουμουνδούρου που προσπαθεί να δημιουργήσει αντιπολιτευτικές γραμμές κατασκευάζοντας ανύπαρκτους εχθρούς. Ιδια εικόνα και στο ζήτημα της κατάργησης του ασύλου για τους μπαχαλάκηδες. Το 45% των Συριζαίων συμφωνεί με την προσπάθεια να αντιμετωπισθούν καταστάσεις ανομίας δείχνοντας ότι η κοινή λογική δεν μπορεί να υπερακοντίζει μικροκομματισμούς.
Συνολικά οι περισσότερες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη αντιμετωπίζονται θετικά όχι μόνο από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας αλλά και από ένα σημαντικό τμήμα πολιτών που πρόσκεινται στην Κεντροαριστερά ή ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πάνω από το 70% τάσσεται υπέρ της κατάργησης του ασύλου, σχεδόν 8 στους δέκα συμφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία για την ψήφο των αποδήμων, ενώ το 63% των πολιτών εκτιμά ότι οι κινήσεις το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργήσει ένα πιο αισιόδοξο κλίμα στην οικονομία.
Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν μία νέα διαχωριστική γραμμή, το δίπολο δεξιάς και αριστεράς συνετρίβη από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ο Τσίπρας επί 4,5 χρόνια κυβέρνησε αγκαλιά με τον Καμμένο, ενώ υιοθέτησε το δικό του «αριστερό» μνημόνιο, που ήταν αχρείαστο μέχρι το 2014 και επαχθές για τους οικονομικά ασθενέστερους. Η νέα διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος.
Οσοι πιστεύουν ότι στα ΑΕΙ υπάρχει «αστυνομοκρατία» κάθε φορά που η πανεπιστημιακή κοινότητα προσπαθεί να απομακρύνει από τα αμφιθέατρα τους μπαχαλάκηδες και τους κουκουλοφόρους ανήκουν πια στο παρελθόν. Δεν πείθουν την κοινωνία, δεν αναφέρονται ούτε καν στους μισούς από όσους που τοποθετούνται στην αριστερά.
Η Ελλάδα στα δέκα χρόνια της μεγάλης κρίσης έμεινε πίσω σε όλους τους τομείς και πρέπει να τρέξει για να προλάβει τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Οι πολίτες πλήρωσαν ακριβά τις αυταπάτες, τις μαγικές λύσεις και το δόγμα του γενικού μπάχαλου. Θέλουν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Στην οικονομία, στην παιδεία, στη δημόσια ασφάλεια, και όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις, πειστικότερες απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα δίνει ο Μητσοτάκης και όχι ο Τσίπρας. Ακόμη και σε ένα τμήμα των Συριζαίων.
Καντ’ το όπως στα Τρίκαλα…
Η πανηγυρική εκλογή του δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου στα ηνία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος στέλνει το μήνυμα της ανανέωσης και του εκσυγχρονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Παπαστεργίου έχει μεταμορφώσει τα Τρίκαλα σε μία πόλη σύγχρονη, οικολογική και πρωτοπόρα σε τεχνολογικές εφαρμογές, οι οποίες αντί να μπερδεύουν τους δημότες (όπως συμβαίνει ορισμένες φορές) διευκολύνουν τη ζωή τους. Στις εκλογές της ΚΕΔΕ επιβεβαιώθηκε η κυριαρχία της γαλάζιας παράταξης, καθώς έλαβε πάνω από το 63% του εκλεκτορικού σώματος. Αξιοσημείωτη η εκλογή στις πρώτες θέσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου του δημάρχου Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβου, που ξέρει να δίνει και να κερδίζει μάχες, αλλά και του αντιδημάρχου Καλλιθέας Βαγγέλη Μπαρμπάκου που επανεξελέγη στη διοίκηση για τέταρτη συνεχόμενη φορά, καθώς ο κόσμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναγνωρίζει τη δουλειά και το ενωτικό του προφίλ. Οσο για τον κ. Παπαστεργίου καλό είναι να ακολουθήσει στην ΚΕΔΕ αυτά που έπραξε στον δήμο του. Κάν’ το όπως στα Τρίκαλα δηλαδή…
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου