Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ο Κ. Λάππας ψήφισε στην Προανακριτική υπέρ της εξαίρεσης των Θ. Πλεύρη, Κ. Κυρανάκη και Β. Κεγκέρογλου επέφερε διπλό πλήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ: 1. Νομιμοποίησε μια διαδικασία την οποία ηθελημένα άφηνε στο ημίφως της αβεβαιότητας ως προς την αναγνώρισή της. 2. Αναγνώρισε εμπράκτως ότι η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να αποφασίζει την εξαίρεση μελών της. Επομένως, είχε το δικαίωμα να εξαιρέσει και τους Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλο, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α. Τσίπρας δεν αναγνώριζαν έως προχθές. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και στα «αριστερά» και στα «δεξιά» του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεν διαμαρτύρονται για μια τακτική άνευ αποτελέσματος και «εγκατάλειψη» των δύο πρωτοπαλίκαρων, οι δε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους «τσαμπουκάδες» χρεώθηκε την προσπάθεια ευτελισμού των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, αλλά και την πρόθεση να μην εξεταστεί ο Κ. Φρουζής. Το εντυπωσιακό είναι ότι κανείς στην Κουμουνδούρου δεν βλέπει το παραμικρό πολιτικό κέρδος από τη στάση που κράτησε ως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, όλοι βλέπουν ζημιά και φθορά. Διαφωνούν μόνο ως προς το μέγεθός τους.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ αποτιμάται επίσης το γεγονός ότι, την ώρα που κατέθετε ο Φρουζής, στην αίθουσα βρισκόταν μόνο ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι φωτογραφίζονταν καθήμενοι στο εντευκτήριο της Βουλής. Η εικόνα αυτή και μόνο ενίσχυσε την αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι μπορούσε για να μην καταθέσει ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis, που είναι πρόσωπο-κλειδί στην υπόθεση. Κι όταν ήρθε η ώρα να αρχίσει η κατάθεσή του -παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ φραστικά πλειοδοτούσε στην ανάγκη να καταθέσει- έλαμψε διά της απουσίας του. Βεβαίως, η κατάθεση Φρουζή συνεχίζεται σήμερα και ενδεχομένως θα αλλάξει και η στάση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η ζημιά έχει γίνει.
ΟΠΩΣ παρατηρούσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «ήταν η πρώτη φορά που το κόμμα εμφανίστηκε τόσο ασύντακτο». Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε αποχώρησε από την Επιτροπή, ούτε παρέμεινε, ούτε αντικατέστησε τους δύο. «Τελικά τι κάναμε;», αναρωτιούνταν οι εν λόγω βουλευτές, προσθέτοντας: «Καταφέραμε να δώσουμε ένα πολύ θολό μήνυμα στην κοινωνία». Πράγματι, από την ως τώρα στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκύπτει μόνο κάποιου είδους πολιτικός ακτιβισμός, ο οποίος στερείται και μηνύματος και συμβολισμού και -κυρίως- αποτελέσματος. Ουδείς μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο «βαριά χαρτιά» του αποσύρθηκαν διά της εξαιρέσεώς τους, το αίτημα εξαίρεσης των τριών μελών της Επιτροπής που ζητούσε η πλευρά Παπαγγελόπουλου απορρίφθηκε και η κατάθεση Φρουζή άρχισε. Και μάλιστα άρχισε μ’ έναν τρόπο ο οποίος δεν είναι καθόλου ευχάριστος για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ερευνώμενο «παραδικαστικό» κύκλωμα. Η επιβεβαίωση της καταγγελίας Φρουζή ότι η κυρία Τουλουπάκη σε «άτυπη συνάντησή» τους και τον πίεσε και τον δελέασε με την προσφορά της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα, εφόσον κατέθετε εναντίον των 10 πολιτικών προσώπων, αγγίζει τον πυρήνα της σκευωρίας.
ΠΕΡΙΠΟΥ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του συνήθως συγκρατημένου κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα. Ο οποίος είπε πως «φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που βγαίνουν προς τα έξω ότι εδώ μιλάμε για ένα κύκλωμα που χρησιμοποιούσε δημοσιεύματα για να προκαλέσει το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης για πίεση σε συγκεκριμένα πρόσωπα ώστε να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες καταθέσεις». Ο Κ. Φρουζής κατονόμασε δύο εφημερίδες, οι οποίες, σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε, συμμετείχαν σε αυτό παιχνίδι. Ενώ τόσο ο κ. Μανιαδάκης όσο και ο εισαγγελέας κ. Αγγελής, ουσιαστικά είπαν αυτό που φέρεται να είπε και ο Φρουζής.
Η ΑΙΧΜΗ
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΚΙ ΟΜΩΣ, ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΣΕ!
Είναι βουλευτής. Είναι καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο. Και είναι και πρόεδρος του ΚΕΣΥ Πελοποννήσου. Είναι ο Κ. Μάρκου, που όπως αποδεικνύεται δεν του ξέφυγε όταν είπε στη Ν. Κεραμέως «καλά έκαναν» και έσπασαν το λουκέτο της ΑΣΟΕΕ τα «παιδιά». Το είπε και το εννοούσε. Γι’ αυτό και το επανέλαβε χθες σε δύο ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του. Επαναλαμβάνοντας και αναλύοντάς το, ο βουλευτής-καθηγητής το έκανε ακόμα καλύτερο. Κατηγόρησε τη Σύγκλητο ότι αυτή φταίει, γιατί με την απόφασή της να βάλει λουκέτο «ήταν αυτή που έβαλε λάδι στη φωτιά». Απέδωσε τα γεγονότα ότι είναι «όλα στη βάση σχεδίου ενός αστυνομοκρατούμενου κράτους». Είναι από τις σπάνιες φορές που ένας βουλευτής καταφέρεται τόσο απροκάλυπτα εναντίον της νομιμότητας. Με λογική και φρασεολογία που παραπέμπει σε ακραία στοιχεία «συλλογικοτήτων», κονιορτοποίησε την έννοια του νόμου. Είπε ότι έχει «κάθε δικαίωμα να κρατάει κοντάρι όταν πάει σε διαδηλώσεις» και «να το χρησιμοποιήσω», ότι στην ΑΣΟΕΕ δεν βρέθηκε τίποτα, αφού «δεν βρήκαν και… δυναμίτη», ότι τα «κράνη είναι μέσο προστασίας» όχι μόνο στην οδήγηση μοτοσυκλέτας, αλλά και στις διαδηλώσεις. Και, ως γνήσιος «αγωνιστής του βουνού», αναφώνησε ότι «δεν θα περάσει το αστυνομικό κράτος»! Το οποίο όπως είπε -εννοώντας την κείμενη νομοθεσία;- υπάρχει παντού, «στα πανεπιστήμια, στους μετανάστες, στο… κάπνισμα». Γιατρός άνθρωπος θεωρεί ότι ο αντικαπνιστικός νόμος είναι «αστυνομικό κράτος»… Είπε κι άλλα πολλά, τα οποία θα μπορούσαν να θεωρηθούν μέχρι και δημόσια πρόκληση σε τέλεση αδικήματος. Ομως μάλλον το πιο ενδιαφέρον είναι με ποια μυαλά και με ποιες αντιλήψεις ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί το νέο κεντρώο προφίλ του…
Τετ α τετ με Ζάεφ
Με φόντο τη δήλωση του προέδρου της FYROM Στέβο Πενταρόφσκι συναντώνται σήμερα το απόγευμα -και για πρώτη φορά μετά το βέτο Μακρόν- Κ. Μητσοτάκης και Ζ. Ζάεφ. Η συνάντηση γίνεται στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της διάσκεψης «Thessaloniki Summit 2019», που διοργανώνει ο ΣΕΒ. Ο πρόεδρος της FYROM ουσιαστικά αναγνώρισε το δίκιο του Ε. Μακρόν ότι πρέπει να αλλάξει η διαδικασία ένταξης υποψήφιων μελών στην Ε.Ε., ώστε να είναι πιο ασφαλής ο ουσιαστικός εκδημοκρατισμός τους. Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της FYROM, αλλά με προϋποθέσεις, οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν πιο διεξοδικά στη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Ζ. Ζάεφ και μάλιστα με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει το γαλλικό βέτο.
Αλλάζει ο νόμος
Επαναφέρεται με τον νέο Ποινικό Κώδικα η σχετική διάταξη του νόμου που επιτρέπει τη χρήση παρανόμως κτηθέντων στοιχείων (οπτικοακουστικό υλικό), σε κακουργήματα είτε αφορούν το αντικείμενο του οικονομικού εισαγγελέα, είτε του εισαγγελέα Διαφθοράς. Ο Κ. Τσιάρας με σχετική τροπολογία «οπλίζει» ξανά τις εισαγγελικές αρχές για πολύ σοβαρές υποθέσεις. Η διάταξη αυτή είχε τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2015 με επιμονή του τότε αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου. Αλλά με έναν περίπου… μαγικό τρόπο εξαφανίστηκε με τον Ποινικό Κώδικα που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στην παράταση της θητείας. Η εξαφάνιση έγινε μέσα σε εκείνη την παραπάνω εβδομάδα που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση και νομοθέτησε μόνη της…
ΑΠΟΡΙΑ
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΚΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΠΟΙΟ ΕΥΡΗΜΑ -ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ Ή ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΑ- ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου