Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο πρωθυπουργός προσπαθεί με κάθε τρόπο να κινητοποιήσει διεθνή κεφάλαια για να ξεκινήσουν επενδύσεις μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Ψήφισε το αναπτυξιακό νομοσχέδιο για να περιορίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια, προχωρά σε σημαντικές μειώσεις φόρων, αναπτύσσει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προωθεί τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι παρέλαβε την Ελλάδα σε μία κατάσταση που μόνο φιλική δεν ήταν για επενδύσεις. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΒ με βάση την παγκόσμια έρευνα «Doing Business 2020» δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες της επιχειρηματικότητας επιδεινώθηκαν. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 79η θέση ανάμεσα σε 190 χώρες, όταν η Βουλγαρία είναι στην 61η, η Τουρκία στην 33η και τα Σκόπια στη 17η.
Σε σύγκριση με το 2015 η χώρα μας υποχώρησε κατά 19 θέσεις, το 2014 είχε φτάσει στην 60ή από την 109η που είχε κατρακυλήσει το 2010. Για αυτό πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά προκειμένου η οικονομία να προσελκύει επενδυτές χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να μπαίνουν διαρκώς σε δεύτερες σκέψεις.
Τα στοιχεία που επικαλείται ο ΣΕΒ είναι ενδεικτικά των δυσκολιών αλλά και των επιβαρύνσεων για τους υποψήφιους επενδυτές. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 52% των κερδών (έναντι 40% στον ΟΟΣΑ), ο φόρος επί των κερδών σε 23% (έναντι 15% στον ΟΟΣΑ), ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης σε 28,3% (έναντι 23,5% στον ΟΟΣΑ). Ο χρόνος που απαιτείται για επιστροφή ΦΠΑ είναι 32 εβδομάδες στην Ελλάδα, 15 εβδομάδες στον ΟΟΣΑ και 2 εβδομάδες στην Εσθονία. Η έκδοση άδειας οικοδομής (για μια αποθήκη) απαιτεί 17 διαδικασίες και 180 ημέρες, ενώ στις πιο αποτελεσματικές χώρες μόλις 7 διαδικαστικές φάσεις.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Οι μεγάλες αυτές διαφορές της φορολογικής επιβάρυνσης και συμμόρφωσης από τους μέσους όρους των χωρών του ΟΟΣΑ συνιστούν, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, ανταγωνιστικό μειονέκτημα πρώτου μεγέθους, που πλήττει τις επενδύσεις.
Επομένως απαιτούνται ακόμη πολλές προσπάθειες ώστε το επενδυτικό πλαίσιο να φτάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει, αλλά χρειάζεται να τρέξουμε για να προλάβουμε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης…
Εντυπωσιακή κίνηση από την επιτροπή ανταγωνισμού
Επί ΣΥΡΙΖΑ η Επιθεώρηση Εργασίας είχε υποβάλει κάτι πρόστιμα για αδήλωτες υπερωρίες εργαζομένων σε τράπεζες και η κυβέρνηση Τσίπρα διατυμπάνιζε σε κάθε ευκαιρία ότι η Αριστερά κήρυξε πόλεμο κατά του «τραπεζικού κεφαλαίου» και ότι οι υπουργοί της είχαν την τόλμη να τα βάλουν με τα συμφέροντα και τα μεγαθήρια.
Βέβαια επί Τσίπρα το τραπεζικό σύστημα είχε περάσει υπό τον έλεγχο ξένων funds, καθώς η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση έγινε σε τιμές ψίχουλα και με όρους που απέκλειαν το Δημόσιο και τους μικρομετόχους. Χθες κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που πλέον έχει νέα διοίκηση μετά την απομάκρυνση της κυρίας Βασιλικής Θάνου και άλλων στελεχών με προϋπηρεσία σε κομματικά στελέχη, πραγματοποίησε έφοδο στις συστημικές τράπεζες προκειμένου να ερευνήσει εάν ακολούθησαν συντονισμένες πρακτικές στις χρεώσεις των συναλλαγών. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών και είχε ζητήσει να ξαναδούν το θέμα των χρεώσεων.
Η διοίκηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έστειλε χθες 100 στελέχη της στα κεντρικά γραφεία των τραπεζιτών και σήκωσε όλα τα στοιχεία των προμηθειών και των χρεώσεων για τις συναλλαγές εντός Ελλάδας. Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Λιανός με τη χθεσινή του κίνηση έδειξε ότι θα χρησιμοποιήσει τη διεθνή του εμπειρία προκειμένου να ελέγξει τους μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς. Το μήνυμα το έλαβαν όλοι.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση