Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης
Οι εξαιρέσεις ελάχιστες – τόσο πριν όσο και μετά τη Μεταπολίτευση. Φαίνεται ότι ο νόμος για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων θα είναι μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις – παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να γίνουν «στραβά μάτια» στην κοινή λογική προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητες 200 ψήφοι, που ίσως να γίνουν και 300 στο τέλος…
Το σημαντικό είναι ότι επήλθε συμφωνία πως η ψήφος αυτών των συμπατριωτών μας θα μετρά το ίδιο με την ψήφο όσων ψηφίζουν εδώ, στην Ελλάδα. Βέβαια, τίθεται η προϋπόθεση για τα τουλάχιστον δύο χρόνια παρουσίας στη χώρα για όσους ζουν περισσότερα από τριάντα χρόνια στο εξωτερικό – αλλά έτσι γίνονται οι συμβιβασμοί.
Για την κυβερνητική πλειψηφία είναι ασφαλώς μία σημαντική συμβολική νίκη: απέδειξε ότι μπορεί να πετύχει μεγάλες συναινέσεις σε ένα ζήτημα για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάλει σφοδρή αντίσταση από την πρώτη στιγμή, μεταθέτοντας μάλιστα το θέμα από τη διευκόλυνση των ανθρώπων αυτών στο κατά πόσον είναι θεμιτό να αποφασίζουν για εμάς κάποιοι που δεν ξέρουν ούτε πού πέφτει η Ελλάδα στο χάρτη.
Πλέον, το ερώτημα για την κυβέρνηση είναι κατά πόσον θα μπορέσει να κρατήσει το νήμα της συνεννόησης ώστε να μην εξατμιστεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους αποδήμους.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα μήνυμα ότι δεν έχει πολιτικό νόημα το «όχι σε όλα» – ειδικά όταν πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλη τη χώρα, που ήταν και σε μεγάλο βαθμό παραμένει μία κοινωνία μεταναστών, παρά το γεγονός ότι παράλληλα γίναμε και μία χώρα υποδοχής.
Βεβαίως, εξαρτάται κυρίως από την κυβέρνηση -και όχι τόσο από την αντιπολίτευση- να προχωρήσουν συναινετικά κάποια νομοσχέδια που είτε αποτελούν συνέχεια μίας πάγιας πολιτικής είτε, πολύ απλά, δεν σηκώνουν αντιπολίτευση.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνος που θα αποδεικνύει ότι παλεύει για συναινέσεις έχει μόνον να κερδίσει πολιτικά – είτε πρόκειται για την κυβέρνηση είτε για την αντιπολίτευση. Και συνήθως κερδίζει όποιος το αντιλαμβάνεται πρώτος…
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου