Ο πρωθυπουργός αξιολογεί τον Βαρουφάκη ως περιουσιακό στοιχείο της χώρας, ως μέγα πλεονέκτημα της κυβέρνησης; Δηλαδή, αν… δώσουμε τον Βαρουφάκη στους δανειστές, θα μας χαρίσουν μέρος του χρέους; Μάλλον να υποθέσω ότι αγνοούσε την ερμηνεία της λέξης.
Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Συνέχισε: «Ο Βαρουφάκης είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα απ’ ό,τι τη μιλάνε αυτοί (εξ ου και το «αγάπη μου, σήμερα έκλεισα τις τράπεζες»). Ο κ. Βαρουφάκης δεν κάνει πίσω εύκολα, είναι έντιμος και επιμένει στις απόψεις του». Δηλαδή, εκείνος που έκανε kolotoumba και… όπισθεν ολοταχώς θεωρεί ότι δεν είναι έντιμος;
Ο τέως πρωθυπουργός απείλησε ότι θα ανοίξει το στόμα του: «Ισως πρέπει να δώσω διευθύνσεις και ονόματα για το τι πραγματικά έγινε το καλοκαίρι του 2015…». Τι το λέει και δεν το κάνει! Εξαπάτησε συστηματικά τους πολίτες και υφάρπαξε την ψήφο τους. Τώρα που άνοιξαν τα στόματα των στελεχών του, αποκαλύπτοντας τη γύμνια, την ανωριμότητα και την εγκληματική τους άγνοια, ο ίδιος δεν αισθάνεται την ανάγκη να κάνει την αυτοκριτική του;
Μετά από 4,5 χρόνια στην εξουσία έπρεπε να είχε μάθει ότι «η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σ’ έναν άνθρωπο. Ποτέ δεν ανήκε σε έναν άνθρωπο. Η διαπραγμάτευση έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού.
Ο πρωθυπουργός είναι σαν τον προπονητή μιας ομάδας. Οταν κερδίσει η ομάδα, κέρδισαν οι παίκτες, αν χάσει, θα φταίει ο πρωθυπουργός. Και έχει και τη συλλογική ευθύνη. Αυτά -με αυτά τα ελληνικά- δήλωσε ο ίδιος. Ας δώσει, λοιπόν, πρώτο το δικό του όνομα και πρώτη τη δική του διεύθυνση για τον υπεύθυνο της καταστροφής του 2015.
Σε ποιον θα μεταθέσει τις ευθύνες του; Στον έντιμο… Βαρουφάκη, τον και πλεονέκτημα της κυβέρνησής του; Εκτός αν ομολογήσει ότι ο Βαρουφάκης έκανε του κεφαλιού του επειδή τον είχε εξουσιοδοτήσει εν λευκώ, καθώς ο ίδιος δεν καταλάβαινε τη γλώσσα των οικονομολόγων. Ανθρώπινο είναι για τον απλό πολίτη. Οχι για έναν πρωθυπουργό. Ωστόσο, τι ομολογεί στους πολίτες που το 2015 του έδωσαν δυο φορές τη διακυβέρνηση; Οτι δεν είχε τον έλεγχο; Δυο τινά συνέβαιναν. Το πρώτο: Οι Δραγασάκης και Τσακαλώτος δεν τον ενημέρωσαν ότι ο Βαρουφάκης έβγαζε την Ελλάδα από το ευρώ. Το δεύτερο: Οτι συμφωνούσε με τον Βαρουφάκη ώσπου κατάλαβε ότι αυτός θα πλήρωνε το τίμημα του grexit. Μα, τι σόι πρωθυπουργός ήταν «αυτό το καλό παιδί»; Απλώς προήδρευε;
Οι πολίτες διαβάζοντας τις τότε και τις νυν δηλώσεις Τσίπρα αντιλαμβάνονται ότι οι Βούτσης, Δραγασάκης, Κούλογλου και λοιποί, ομολόγησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να κυβερνήσει και αποτελούσε βόμβα στα θεμέλια της χώρας. Επέλασαν στου Μαξίμου κατεδαφίζοντας την προσπάθεια των Σαμαρά-Βενιζέλου να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Ηταν επικίνδυνοι. Τουλάχιστον αυτό το πάθημα ας μας γίνει μάθημα…
Θα είναι καλύτερα για τον Αλέξη Τσίπρα να σιωπήσει. Οσο περισσότερο μιλάει τόσο περισσότερο εκτίθεται. Και δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο σε κανέναν. Γιατί ούτε πρέπον και ηθικό ούτε και έντιμο είναι αυτός που αξιώθηκε να γίνει πρωθυπουργός -και σήμερα επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης- να απειλεί τους τέως συνεργάτες του. Αντί να τους εκβιάζει ότι θα ανοίξει το στόμα του για το 2015, ότι θα δώσει ονόματα και διευθύνσεις, ώρα είναι να τολμήσει να κοιταχτεί στον καθρέφτη του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μετατρέψει τη Βουλή «σε βιομηχανία εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών». Πιστεύει ότι έτσι θα διατηρηθεί το ήπιο πολιτικό κλίμα που χρειάζεται για να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό και αναπτυξιακό πρόγραμμά του. Μακάρι. Εγώ όμως απορώ: Αραγε γιατί ο Τσίπρας τρίβεται στην γκλίτσα του τσοπάνη; Οι δηλώσεις του αποτελούν πρώτης τάξεως αποδεικτικό υλικό για μία εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή…
Από την έντυπη έκδοση