Εάν μάλιστα στα όσα συμβαίνουν στην ταραγμένη «γειτονιά» μας προσθέσουμε τις παλινωδίες της βρετανικής πολιτικής σκηνής, τις ταραχές στην Καταλονία αλλά και τον «πόλεμο» των Δημοκρατικών με τον πρόεδρο Τραμπ, ο κίνδυνος γενικευμένης αποσταθεροποίησης είναι υπαρκτός.
Ολα αυτά δυσχεραίνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς οι επενδυτές απορρίπτουν το ρίσκο και προτιμούν ασφαλή καταφύγια. Ωστόσο, οι αγορές δείχνουν ότι εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία, πιστεύουν στις προοπτικές ανάπτυξης και αγοράζουν ομόλογα ρίχνοντας τα επιτόκια δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Αυτή είναι και η ευθύνη της κυβέρνησης. Να αναδείξει ότι σε μία περίοδο αστάθειας η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ισχυρό μέλος της ευρωζώνης, μετά την περιπέτεια του 2015, όταν η παρέα του Τσίπρα οδήγησε τη χώρα ένα βήμα πριν από τον γκρεμό του Grexit.
Στο μεταναστευτικό, μένει να γίνουν πολλά, αλλά ήδη έχει τεθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση στις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ενώ γίνονται προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών παράλληλα με την αυστηρή φύλαξη των συνόρων μας. Δυστυχώς η Ευρώπη με τη συμφωνία που υπέγραψε το 2016 με την Τουρκία, εκχώρησε αρμοδιότητες του μεταναστευτικού στην Αγκυρα, που ανοιγοκλείνει την κάνουλα των ροών ανάλογα με το πώς εξελίσσονται τα γεωπολιτικά παιχνίδια του Ερντογάν.
Στα Σκόπια σοβεί πολιτική κρίση μετά την άσκηση βέτο από την πλευρά της Γαλλίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά τόσο η γειτονική χώρα όσο και η Αλβανία πρέπει να πράξουν πολλά ακόμη για τον εκδημοκρατισμό τους προκειμένου να κερδίσουν την υποψηφιότητά τους.
Η Ελλάδα προσφέρει σταθερότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση για τις εξελίξεις σε Τουρκία και Δυτικά Βαλκάνια.
Από την έντυπη έκδοση