Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημάνει προσκλητήριο επενδύσεων, με βάση τον νέο αναπτυξιακό νόμο που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή ενώ ήδη υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων, που παραδοσιακά αποτελεί τη «λοκομοτίβα» της ελληνικής οικονομίας.
Το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά θα γίνει αντιληπτό και σε επίπεδο νοικοκυριών όταν ωριμάσουν τα επενδυτικά σχέδια και δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα. Οι προσδοκίες είναι υψηλές και η κυβέρνηση προσπαθεί να τις δικαιώσει εφαρμόζοντας μία φιλοεπενδυτική πολιτική που θα δίνει προτεραιότητα στην απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και στη μείωση των φορολογικών βαρών.
Ωστόσο, για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών απαιτούνται επενδύσεις στο κοινωνικό κράτος. Οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών διαρκώς επιδεινώνονται, είναι από τις χειρότερες μεταξύ των χωρών- μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ενώ και οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας διαρκώς αυξάνονται, δείγμα της υποβάθμισης του εθνικού συστήματος. Οι οικογένειες υποβάλλονται σε μεγάλα έξοδα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα σε εκπαίδευση και περίθαλψη. Τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ θυσίαζαν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να εμφανίζουν υπερπλεονάσματα. Αυτή η επιλογή ήταν καταστροφική για το κοινωνικό κράτος καθώς οι υπηρεσίες του επιδεινώθηκαν, αλλά και για τις βασικές υποδομές που έμειναν ασυντήρητες ή και ημιτελείς.
Η νέα κυβέρνηση οφείλει να επενδύσει στη γνώση και παράλληλα να αναβαθμίσει την Υγεία. Δεν είναι ζήτημα μόνο χρημάτων, πρέπει να ξεκινήσει η αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και του προσωπικού, να καταγραφούν οι πραγματικές ελλείψεις και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα με διορθωτικές κινήσεις.
Εάν βελτιωθεί η κατάσταση σε Παιδεία και Υγεία, η εξοικονόμηση για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα είναι πολύ πιο σημαντική από μια απλή μείωση φόρων. Η επένδυση στο κοινωνικό κράτος μπορεί να αποδώσει καρπούς και πρέπει να αποτελέσει πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής.
Από την έντυπη έκδοση