Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε σημαντικές παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος στη χώρα μας. Δείχνοντας έτσι ότι η «πράσινη» ατζέντα είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής της νέας κυβέρνησης.
Προς την κατεύθυνση αυτή, ανακοίνωσε την κατάργηση της χρήσης του λιγνίτη μέχρι το 2028, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι η Ελλάδα είναι μεγάλη παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος με βάση το συγκεκριμένο ορυκτό. Και αυτό σε αντίθεση με την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία είχε πριμοδοτήσει τη χρήση λιγνιτικής ενέργειας, κατασκευάζοντας ένα νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ με βάση το ρυπογόνο αυτό καύσιμο.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Δεύτερον, εξήγγειλε την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021 και την αντικατάστασή τους από πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, με στόχο να προστατευθεί ο θαλάσσιος πλούτος της χώρας μας. Και τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε τη διοργάνωση το 2020 στην Αθήνα ειδικού συνεδρίου για την προστασία των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς από τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.
Η Ελλάδα έχει αξιόλογο έμψυχο δυναμικό, αρχαιολόγους, περιβαλλοντολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι μπορούν να μεταδώσουν τα φώτα τους στην υπόλοιπη Ευρώπη σχετικά με τους τρόπους συντήρησης, προστασίας και ανάδειξης των ιστορικών μνημείων και αρχαιοτήτων.
Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί έχουν ήδη επηρεάσει και τις αγροτικές καλλιέργειες και έχει επιπτώσεις και στην οικονομία. Αυτή είναι η μεγάλη ζημιά που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ξεπεράσει, γιατί επί των ημερών του και το περιβάλλον επιβαρύνθηκε περισσότερο και καμία πολιτική προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν εφάρμοσε. Για αυτό απαιτείται δράση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Από την έντυπη έκδοση