Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Pulse που μεταδόθηκε από τον ΣΚΑΪ, το 28% των πολιτών δήλωσε ότι η κυβέρνηση στους πρώτους μήνες της θητείας της τα έχει πάει καλύτερα από ό,τι οι ίδιοι περίμεναν.
ΕΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ το ποσοστό προσθέσουμε και το 30% που θεωρεί ότι η κυβέρνηση κινείται καλά, όπως ανέμεναν, η αποδοχή προσεγγίζει το 60%, χωρίς μάλιστα ο Μητσοτάκης να υπόσχεται ότι θα σκίσει Μνημόνια και θα εξαφανίσει το επονείδιστο χρέος.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ εκτιμούν έως τώρα την αποτελεσματικότητα του πρωθυπουργού, τη δουλειά του Υπουργικού Συμβουλίου, την απρόσμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% για τη μέση οικογένεια και την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τέλος στην μπαχαλοποίηση της δημόσιας ζωής.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ όμως δεν τελειώνει στους τρεις μήνες, αντιθέτως βρίσκεται μόλις στην αρχή. Η εντολή Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του να έχουν υψηλούς στόχους με χαμηλά το κεφάλι οριοθετεί και τον βασικό κίνδυνο κάθε κυβέρνησης, που είναι η αλαζονεία. Εως τώρα δεν έχουν φανεί τέτοια δείγματα, εάν εξαιρέσουμε κάποιες φάλτσες δηλώσεις βουλευτών, άλλωστε το στίγμα της ταπεινότητας το δίνει ο πρωθυπουργός.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ ομφαλοσκοπεί μεταξύ της «πασοκοποίησης» και της εξτρεμιστικής Αριστεράς. Η Κουμουνδούρου έχει μπει σε φάση εσωστρέφειας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την ΕΡΤ και την αντιπαράθεσή του με δημοσιογράφους του «προεδρικού μπλοκ». Η απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία μεγαλώνει και δεν μπορεί να γεφυρωθεί με «επαναστατική γυμναστική» όπως ονειρεύονται ορισμένοι. Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε βάλει πολλές υπογραφές για να παριστάνουν τώρα τους επαναστάτες. Δέχθηκαν την εκχώρηση της κρατικής περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 έτη, ενέκριναν σειρά αποκρατικοποιήσεων, ψήφισαν τις εξορύξεις πετρελαίου, ανέλαβαν σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις μέχρι το 2060, επιβάρυναν το περιβάλλον πριμοδοτώντας τον λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ δεν ξεχνούν εύκολα την υπερφορολόγηση που υπέστησαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική του Μητσοτάκη αλλά και στη βούλησή του να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια και στις πολύπαθες περιοχές των «μπαχαλάκηδων».
Η ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ επιστρέφει γιατί η κυβέρνηση κινείται με βάση την κοινή λογική και όχι με τις ιδεοληψίες και τις φαντασιώσεις της περασμένης περιόδου. Μειώνονται οι φόροι για να αυξηθούν τα έσοδα. Αλλάζει ο αναπτυξιακός νόμος για να αρθούν τα εμπόδια στο επιχειρείν. Ενισχύεται η παρουσία των αστυνομικών για την προστασία των πολιτών και όχι για «καταστολή». Τα αποτελέσματα, ορατά. Τα επιτόκια του Ελληνικού Δημοσίου προσεγγίζουν πια το 1%, πολλοί προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε αρνητικά επιτόκια. «Θα παρακαλάνε για να μας δανείσουν», όπως θα έλεγε και ο Τσίπρας, όχι επειδή ο ίδιος βαράει τα νταούλια των αγορών αλλά γιατί ο Μητσοτάκης κερδίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ είναι ευμετάβλητες και τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν, όμως το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δημιουργεί τις συνθήκες για πραγματική ανάπτυξη, που θα περάσει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Εάν μάλιστα μείνει στον δρόμο της αποτελεσματικότητας χωρίς φανφαρονισμούς και ακκισμούς, η πολιτική της κυριαρχία θα λάβει δομικά χαρακτηριστικά…
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου