Υπάρχουν πέντε βασικά στοιχεία που δημιουργούν συνθήκες αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
ΠΡΩΤΟΝ, η πολιτική αλλαγή της 7ης Ιουλίου λειτούργησε καταλυτικά στο σύνολο της οικονομίας και οι προσδοκίες για καλύτερες ημέρες έχουν φτάσει σε επίπεδα προ κρίσης. Οι βιομηχανίες εκτιμούν αύξηση πωλήσεων και απασχόλησης, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει τονωθεί σημαντικά. Το οικονομικό κλίμα είναι σε ιστορικά υψηλά και ο δείκτης αυτός είναι προάγγελος ανάπτυξης.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, η αγορά ακινήτων δείχνει σημάδια ισχυρής ανάκαμψης. Οι τιμές των ακινήτων που είχαν βυθιστεί στα χρόνια των μνημονιακών προγραμμάτων σημειώνουν ανοδική τάση, κυρίως λόγω του αγοραστικού ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές. Επιπλέον το εκρηκτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποτυπώνει τις δυνατότητες που έχει η ελληνική κτηματαγορά.
ΤΡΙΤΟΝ, τα επιτόκια του Ελληνικού Δημοσίου σπάνε καθοδικά όλα τα ρεκόρ. Το ρίσκο της χώρας τιμολογείται πλέον χαμηλά, ενώ η μείωση της διαφοράς επιτοκίων (spread) με τη Γερμανία δείχνει ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία και θεωρούν ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Η πτώση των επιτοκίων για τα ομόλογα συνοδεύεται από την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού για μεγάλες επιχειρήσεις, όπως συνέβη με τον ΟΤΕ που εξέδωσε πολυετείς τίτλους με επιτόκιο μόλις 1%.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΤΕΤΑΡΤΟΝ, η ελληνική οικονομία προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων του εξωτερικού, που ανακαλύπτουν ευκαιρίες για επιχειρηματικές συμπράξεις, όπως φάνηκε στην πρόσφατη εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο.
ΠΕΜΠΤΟΝ, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν βασίζεται πια στη φορολογική εξόντωση όπως συνέβαινε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην προσέλκυση επενδύσεων και στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών μέσω των χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών. Ηδη μειώθηκαν ο ΕΝΦΙΑ και οι φόροι των επιχειρήσεων, ενώ επίκειται η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους.
ΑΣΦΑΛΩΣ, υπάρχουν ακόμη σημαντικές δυσκολίες, όταν μάλιστα υπάρχουν κρυφές «βόμβες» τύπου ΔΕΗ, αλλά και ασφυκτικές δεσμεύσεις για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5%.
ΩΣΤΟΣΟ, η Ελλάδα δείχνει να έχει μπει στον δρόμο του ενάρετου κύκλου της ανάπτυξης. Χρέος της κυβέρνησης είναι να κατευθύνει τις θετικές εξελίξεις στην πραγματική οικονομία με ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά και καλύτερους όρους χρηματοδότησης για τους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες.
Από την έντυπη έκδοση