Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αφήνουμε στην άκρη τη θρασύτητα που διακατέχει τους Συριζαίους, οι οποίοι παρέλαβαν την οικονομία σε συνθήκες ανάπτυξης και έριξαν τη χώρα στα βράχια της ύφεσης όταν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης κυριολεκτικώς κάλπαζαν.
Από την επεξεργασία των στοιχείων της Στατιστικής Αρχής προκύπτει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα παρέδωσε την εξουσία με την οικονομία σε συνθήκες ανησυχητικής επιβράδυνσης.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 1,1% και στο δεύτερο κατά 1,9%. Φαινομενικά, δηλαδή, καταγράφηκε μία επιτάχυνση της ανάπτυξης, έστω και αν ο στόχος του προϋπολογισμού είναι 2,3%. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Από την προσεκτικότερη ανάγνωση των στοιχείων προκύπτει ότι η «επιτάχυνση» της ανάπτυξης οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας, λίγες ημέρες πριν από τις ευρωκάλπες του Μαΐου και προκειμένου να περιορίσει τις διαστάσεις της ήττας του, αποφάσισε να χορηγήσει το «επίδομα Πάσχα» στους συνταξιούχους, που ήταν προγραμματισμένο να δοθεί τα Χριστούγεννα.
Αυτή η κίνηση είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί στο δεύτερο τρίμηνο η δημόσια κατανάλωση κατά 5,3% όταν τους προηγούμενους 18 μήνες έβαινε μειούμενη. Σύμφωνα με τους ερευνητές της Εθνικής Τράπεζας, η αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης συνεισέφερε στο ΑΕΠ 1,1 ποσοστιαία μονάδα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Δηλαδή, εάν ο κ. Τσίπρας δεν άνοιγε τα ταμεία του κράτους λόγω εκλογών η πραγματική ανάπτυξη ήταν 0,8% και όχι 1,9%. Το σκεπτικό του προέδρου του Σ ΥΡΙΖΑ ήταν κυνικό, πέραν του γεγονότος ότι μοίραζε πενηντάρικα στους συνταξιούχους πάνω από τις κάλπες: έκαψε από το Πάσχα τα δημοσιονομικά περιθώρια όλης της χρονιάς για την ενίσχυση των συνταξιούχων και παράλληλα δημιούργησε ένα κενό ανάπτυξης για το τέλος του έτους, καθώς πέρυσι το επίδομα είχε δοθεί τα Χριστούγεννα.
Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2019 ήταν 1,3% στο πρώτο τρίμηνο και 0,8% στο δεύτερο. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 5,8% λόγω των καθυστερήσεων στην επανεκκίνηση μεγάλων δημοσίων και ιδιωτικών έργων. Επιπλέον, η ιδιωτική κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,7% λόγω των ανησυχιών για την πολιτική αβεβαιότητα.
Συμπερασματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να ενεργοποιήσει το περίφημο «ελατήριο της οικονομίας» λόγω της υπερφορολόγησης. Οι προσδοκίες τώρα είναι διαφορετικές, η Εθνική εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,8% στο τέλος του έτους ενώ η νέα κυβέρνηση έχει αρχίσει να μειώνει τα φορολογικά βάρη ώστε επιτέλους το ελατήριο να λειτουργήσει…
Υψηλότερος ΦΠΑ, απώλειες στα έσοδα
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επίπεδο φορολογικής συμμόρφωσης στη χώρα μας επιβεβαιώνουν τα αυτονόητα. Οσο αυξάνονται οι φόροι τόσο πριμοδοτείται η φοροδιαφυγή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα καταργούσε τη λιτότητα με ένα νόμο και ένα άρθρο, χτύπησε τα πιο αδύναμα νοικοκυριά ανεβάζοντας τον ΦΠΑ στο 24% από 23% και μετατάσσοντας τα τρόφιμα από το 13% στον υψηλό συντελεστή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γιγαντωθεί η παραοικονομία και αρκετές συναλλαγές να γίνονται χωρίς απόδειξη. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2017 η Ελλάδα έχασε έσοδα ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ΦΠΑ, δηλαδή περίπου το 33,6% των δυνητικών εισπράξεων από τον έμμεσο φόρο. Σε σχέση με το 2016 το ποσοστό συμμόρφωσης περιορίσθηκε σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Δικαίως ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αποδίδει την αύξηση της φοροδιαφυγής κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ στους αμέτρητους φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν από το 2014 είχε ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιβαρύνσεων. Ας ελπίσουμε ότι οι μειώσεις φόρων που προγραμματίζει η κυβέρνηση θα συνδυασθούν με μέτρα κατά της φοροδιαφυγής ώστε η απώλεια εσόδων να περιοριστεί…
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου