Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ενώ είχε ενημερώσει τον ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, για την ανάγκη να καταδικαστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τελικά τα ΗΑΕ προτίμησαν να απέχουν από την ψηφοφορία, μαζί με Κίνα-Ινδία.
Ηταν ένα σοκ για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, που όφειλε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη. Τόσο τα Εμιράτα όσο και ο μεγάλος τους γείτονας, η Σαουδική Αραβία, έχουν πάψει από καιρό να χορεύουν μονοδιάστατα στο ρυθμό της Ουάσιγκτον, μολονότι φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφός τους.
Το φλερτ των δύο αραβικών δυνάμεων του Κόλπου με τη Ρωσία και την Κίνα έχει γίνει παραπάνω από εμφανές τα τελευταία χρόνια.
«Δεν χρειαζόμαστε πια το πράσινο φως από τις ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για να αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο για τα εθνικά μας συμφέροντα» , τόνισε στους «Financial Times» o Eμιρατιανός πολιτικός επιστήμονας, Αμπντουλχαλέκ Αμπντουλά.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
«Δεν είμαστε ούτε υπέρ ούτε κατά (σ.σ.: για το Ουκρανικό) – κι αυτή είναι η θέση μας», πρόσθεσε. «Αν αυτό δεν αρέσει στην Αμερική, καλύτερα να το χωνέψει». Την Κυριακή ένας σύμβουλος του Εμιρατιανού προέδρου εξήγησε ότι «το να επιλέγεις στρατόπεδο σε τέτοιες συγκρούσεις οδηγεί σε περισσότερη βία και δυσκολεύει την ειρήνη».
Ηταν ένας εύσχημος τρόπος για να δικαιολογήσει τη δυσαρέσκεια των ΗΑΕ για την προσέγγιση με το Ιράν που επιχειρεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, πρωτοβουλία που ενοχλεί εξίσου τους Σαουδάραβες.
Οι τελευταίοι άλλωστε έχουν προσεγγίσει πολύ την Κίνα κι έγιναν σχεδόν «κολλητάρια» με τον Πούτιν μετά την προσχώρηση της Ρωσίας στον OΠΕΚ+ το 2016.
Αλλωστε ο πρίγκιπας Σαλμάν δεν ξεχνά ότι ο Ρώσος (σε αντίθεση με τους Δυτικούς) δεν του κράτησε καμία «κακία» για τη δολοφονία του Κασόγκι και τον χαιρέτησε εγκάρδια στο G20 του 2018, λίγες εβδομάδες αργότερα.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr