Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΚΑΘΕ φορά που συμβαίνουν σημαντικά διεθνή γεγονότα, όπως είναι αναμενόμενο, αλλάζει η στάση των πολιτών. Στον 21ο αιώνα οι γνώμες πια δεν είναι από… μπετόν. Στη χώρα μας παραδοσιακά υπήρχε πάντοτε έντονος αντιαμερικανισμός λόγω Κύπρου, αντιγερμανισμός λόγω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και Μνημονίων, αλλά και θετική στάση απέναντι στη Ρωσία λόγω Αριστεράς ή Ορθοδοξίας.
ΤΟ βασικό κριτήριο για τους πολίτες είναι το να βρίσκονται με αυτή που θεωρούν ως «σωστή πλευρά της Ιστορίας». Να το πούμε πιο απλά, με τους «καλούς» και όχι με τους «κακούς».
ΣΤΟ ουκρανικό ζήτημα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δεδομένο πως φέρει την ευθύνη για την κρίση, καθώς προχώρησε σε πολεμική εισβολή θέλοντας να αλλάξει τα σύνορα αγνοώντας το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ουκρανίας.
ΣΥΜΦΩΝΑ με το γκάλοπ της Kapa Research, οι Ελληνες δείχνουμε αιφνιδιασμένοι, καθώς η ρωσική εισβολή κατέρριψε τη βεβαιότητα της ειρήνης στην Ευρώπη. Θεωρούμε σχεδόν δεδομένο έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Φοβόμαστε μια νέα οικονομική κρίση λόγω της παγκόσμιας εκτίναξης στην ενέργεια, η οποία συμπαρασύρει τις τιμές σε όλα τα αγαθά πρώτης ανάγκης και σε υπηρεσίες.
Η συντριπτική πλειοψηφία στηρίζει την Ουκρανία ως αδύναμη, αμυνόμενη χώρα και αποδοκιμάζει τη ρωσική εισβολή. Το 47% θεωρεί πως η Ελλάδα πρέπει να συστρατευτθί με τη στρατηγική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, το 40% να παραμείνει ουδέτερη και μόλις το 2% να συστρατευθεί με τη Ρωσία.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΤΟ πιο εντυπωσιακό εύρημα της δημοσκόπησης είναι η ανατροπή των ποσοστών δημοτικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ενώ εδώ και δύο δεκαετίες οι θετικές γνώμες ξεπερνούσαν το 40% και κάποιες φορές έφταναν και το 50%, τώρα μόλις το 19% αξιολογεί θετικά τη στάση του στο Ουκρανικό και μόλις το 25% έχει συνολικά θετική άποψη, από 42% που είχε πριν από μόλις τρεις μήνες!
Ο αδιαμφισβήτητα δημοφιλέστερος ξένος ηγέτης είναι ο Εμανουέλ Μακρόν με 66% θετικές γνώμες και 59% θετική αξιολόγηση στους χειρισμούς του για το Ουκρανικό. Απόλυτα λογικό ύστερα από την υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την πώληση φρεγατών και πολεμικών αεροσκαφών στη χώρα μας.
ΑΞΙΖΕΙ ακόμα να σημειωθεί η πτώση της δημοτικότητας του Τζο Μπάιντεν και η αύξηση θετικών απόψεων για τον Μπόρις Τζόνσον. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι πολίτες καθημερινά κρίνουν όχι μόνο τα ελληνικά κόμματα, αλλά και τους ξένους ηγέτες από τη στάση τους με φόντο τη ρωσική εισβολή. Και η πλειοψηφία των Ελλήνων δείχνει πως θέλει να είναι με τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας».
Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr