ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ, με έμφαση στην προσπάθεια για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, την απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων και τη σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχοντας ήδη νομοθετήσει μέτρα προς την ίδια κατεύθυνση.
ΑΛΛΩΣΤΕ, λίγες ημέρες πριν από την πρωθυπουργική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, θα έχουν αναρτηθεί τα εκκαθαριστικά σημειώματα των ΕΝΦΙΑ, που θα είναι μειωμένα κατά 30% για τις χαμηλές ιδιοκτησίες, αλλά και κατά 22% (κατά μέσο όρο) για όσους έχουν ακίνητα αξίας άνω των 60.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η επέκταση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ήταν μία προεκλογική εξαγγελία της Ν.Δ., η οποία θα ίσχυε από το 2020, αλλά επισπεύσθηκε για φέτος καθώς θεωρήθηκε ότι είναι ένα μέτρο ανακούφισης των οικογενειακών προϋπολογισμών μετά τη φοροκαταιγίδα των προηγούμενων ετών.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ στις ημέρες της ΔΕΘ αναμένεται να έχει ανοίξει και η ψηφιακή πλατφόρμα για τις 120 δόσεις, προκειμένου εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας και των Ταμείων να μπορέσουν να ενταχθούν ξανά στην «επίσημη οικονομία» τακτοποιώντας τα χρέη τους σε πολλές δόσεις που ξεκινούν από τα 20 ευρώ. Και αυτό το μέτρο έχει ήδη νομοθετηθεί, το οικονομικό επιτελείο πιστεύει ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη και εκτός της διευθέτησης των οφειλών θα υπάρξει σημαντική τόνωση των δημόσιων εσόδων. Η ρύθμιση των χρεών θα είναι ένα από τα «χαρτιά» της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθούν χωρίς απρόοπτα οι δημοσιονομικοί στόχοι τόσο για φέτος όσο και για το 2020.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ από το βήμα της ΔΕΘ θα ανακοινώσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% για τα φετινά κέρδη (και όχι της χρήσης του 2020) καθώς θεωρεί ότι είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο και το δημοσιονομικό κόστος είναι πρόσκαιρο εάν συγκριθεί με τα οφέλη για δημιουργία θέσεων εργασίας και επέκταση της επιχειρηματικής δράσης. Παράλληλα θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, τη χορήγηση κινήτρων για την αναβάθμιση των κτιρίων, αλλά και την τόνωση της οικοδομής με φορολογικές ελαφρύνσεις.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ τα μέτρα θα λειτουργήσουν ως «ασπίδα» σε πιθανές αναταράξεις της διεθνούς οικονομίας, που μοιραία θα επηρεάσουν και την ελληνική. Η κυβέρνηση μειώνει τα βάρη για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το αναγκαίο αναπτυξιακό άλμα.
Από την έντυπη έκδοση