Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΣΤΑ πέντε τελευταία χρόνια έχουν γίνει δεκάδες θυελλώδεις συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό. Εκτός από ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου στο οποίο υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, όλη η υπόλοιπη πολυετής συζήτηση είναι υποθετική. Τι θα συμβεί αν βρεθούν αρχαία;
ΑΣ πάμε αντίστροφα σε αυτό το υποθετικό ερώτημα. Και ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι κατά τη διάρκεια των έργων έρχονται στο φως εξαιρετικά σημαντικές αρχαιότητες. Εσείς, αν ήσασταν ο επενδυτής, τι θα κάνατε; Θα τα καταστρέφατε με τις μπουλντόζες; Ή μήπως θα το εκμεταλλευόσασταν διαλαλώντας σε όλο τον πλανήτη πως στο μεγαλύτερο παραθαλάσσιο πάρκο πρασίνου και αναψυχής στην Ελλάδα υπάρχει και ο… τάδε αρχαιολογικός χώρος που έχει ιδιαίτερη ιστορική και πολιτιστική αξία; Προφανώς και θα κάνατε τη δεύτερη επιλογή. Το ίδιο είναι βέβαιο πως θα κάνουν και οι επενδυτές του Ελληνικού. Δεν είναι κορόιδα. Μεταξύ μας, αν ήμουν ο επενδυτής θα… παρακαλούσα να βρεθούν σημαντικές αρχαιότητες σε κάποιο σημείο του παλαιού αεροδρομίου. Γιατί πολύ απλά θα πολλαπλασιαζόταν η επισκεψιμότητα του πάρκου.
Ο ξεσηκωμός και οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και διάφορων αριστερών συλλογικοτήτων μπορεί να γίνονται για τα αρχαία -που δεν έχουν βρεθεί-, αλλά στην πραγματικότητα έχουν ως αιτία τις σύγχρονες ιδεοληψίες τους.
ΑΞΙΖΕΙ να θυμηθεί κανείς ότι πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν με το ίδιο πάθος την αντίθεσή τους στη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στον παλαιό Ιππόδρομο το 2009. Τώρα, που έχει ολοκληρωθεί το πρότζεκτ και η χώρα απέκτησε σύγχρονη Εθνική Βιβλιοθήκη, νέα Λυρική Σκηνή και ένα πάρκο που επισκέπτονται σχεδόν πέντε εκατομμύρια πολίτες κάθε χρόνο, τι έχουν να πουν; Και όταν, μάλιστα, κατά τη διάρκεια των έργων ανακαλύφθηκαν εκεί «οι δεσμώτες του Φαλήρου», ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καθυστερήσει το έργο μόνο και μόνο λόγω ιδεοληψιών. Εδώ τέθηκε και ζήτημα για το αν θα χαρακτηριστούν μνημεία τα παρατημένα αεροπλάνα της Ολυμπιακής στο Ελληνικό και αν επιτρέπεται να μετακινηθούν. Γραφικότητες εκτός ορίων. Είναι σαν να παρατήσεις ένα παλιό αυτοκίνητο στο δρόμο και ύστερα από 20 χρόνια να απαγορεύεις στο δήμο να το πάρει, γιατί η σακαράκα έγινε… μνημείο!
ΣΤΟ παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού υπάρχει κρυμμένος ένας πραγματικός θησαυρός. Μόλις ξεκινήσουν να δουλεύουν οι εκσκαφείς θα αποκαλυφθεί. Είναι η νέα Ελλάδα που μπορούμε να φτιάξουμε. Τότε θα αποδειχθεί ότι η χώρα μπορεί να αλλάξει και να πάει μπροστά, να μη μένει κολλημένη σε ιδεοληπτικά τσιτάτα. Και το ζητούμενο είναι να υπάρξουν πολλά ακόμα πρότζεκτ σαν του Ελληνικού από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου