Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Είναι γεγονός ότι λίγοι περίμεναν πως όταν ο Μητσοτάκης έλεγε προεκλογικά ότι είχε έτοιμα νομοσχέδια το εννοούσε. Οι 120 δόσεις βελτιώθηκαν, οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ πέρασαν και στη μεσαία τάξη, το άσυλο στα πανεπιστήμια καταργήθηκε για τους «κουκουλοφόρους», το σύστημα προειδοποίησης «112» ξεκίνησε τη λειτουργία του. Κάθε κίνηση της νέας κυβέρνησης αναδείκνυε και την ανεπάρκεια της προηγούμενης. Οι πυρκαγιές στην Εύβοια αντιμετωπίστηκαν με συντονισμένο τρόπο και ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, όπως πέρυσι.
Λογικό είναι στον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν πάθει «βέρτιγκο» και να προσπαθούν με υπερβολές και κορόνες να ασκήσουν αντιπολίτευση. Οι κραυγές κατά της κυβέρνησης, που ανέλαβε δράση μόλις πριν από 40 ημέρες, δεν πείθουν, ιδίως όταν περιέχουν ανακρίβειες, στις οποίες καταφεύγει η Κουμουνδούρου για να κρύψει τις δικές της ευθύνες.
Παράδειγμα πρώτον, το ζήτημα της Σαμοθράκης, όπου υπήρξε μεγάλη ταλαιπωρία εκατοντάδων επισκεπτών. Ολοι όμως γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί από τον Ιανουάριο (όταν ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του νησιού) μόνιμη λύση για το λιμάνι ώστε να μπορεί να υποδέχεται και μεγαλύτερα πλοία. Ο Σπίρτζης μάλιστα από το 2015 είχε παραγγείλει μελέτη για την κατασκευή αεροδρομίου στο νησί, η οποία βέβαια έμεινε στα χαρτιά μαζί με τα έργα για τον καθαρισμό του πυθμένα του λιμένα. Οσο για το «γαλάζιο πλοιοκτήτη» που έχει την ευθύνη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, δεν είχαμε ακούσει παράπονα από τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιχειρηματική του δράση στα 4,5 χρόνια της περιόδου Τσίπρα. Η νέα κυβέρνηση αναζητεί μόνιμη λύση για τη Σαμοθράκη με βελτίωση των λιμενικών υποδομών και πύκνωση δρομολογίων. Εκεί θα κριθεί.
Παράδειγμα δεύτερον, το θέμα της ιατρικής περίθαλψης των αλλοδαπών. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι τουρίστες που προσέρχονται στις δημόσιες δομές Υγείας θα πρέπει να έχουν κάρτα ασφαλισμένου ώστε το ΕΣΥ να χρεώνει τις δαπάνες περίθαλψης στο σύστημα ασφάλισης της χώρας του αλλοδαπού. Σε αντίθετη περίπτωση οι τουρίστες θα πρέπει να πληρώνουν το κόστος και να ζητούν τα χρήματα από τον ασφαλιστικό φορέα της χώρας τους.
Αμέσως οι προπαγανδιστές της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν τα κηρύγματα ότι δήθεν η κυβέρνηση κόβει την περίθαλψη στους αλλοδαπούς, όταν η εγκύκλιος αποσκοπεί στην προστασία του δημοσίου χρήματος και στον καταλογισμό των δαπανών περίθαλψης στις χώρες των επισκεπτών. Αντίστοιχη εγκύκλιος είχε εκδοθεί τον Ιούλιο του 2015 ενώ και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε επισημάνει τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι αρκετοί αλλοδαποί που έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ αλλά δεν διαμένουν στην Ελλάδα εκμεταλλεύονται το νόμο της δωρεάν περίθαλψης χωρίς να το δικαιούνται.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν είναι η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή αντιμετωπίζεται εύκολα. Οι πολίτες περιμένουν πολλά από τον Μητσοτάκη, να αντιμετωπίσει τις παθογένειες του παρελθόντος και να λύσει προβλήματα που γιγαντώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Ο πήχυς είναι υψηλά και όχι από τον Τσίπρα, αλλά από την κοινωνία.
Πρωτοβουλίες για τα τροχαία
Προχθές ο Ελεύθερος Τύπος αφιέρωσε το κεντρικό άρθρο στο ζήτημα των τροχαίων δυστυχημάτων και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτή η πραγματική μάστιγα. Μόλις χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα έχουμε τον υψηλότερο δείκτη θανάτων δικυκλιστών στην Ευρώπη.
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον αρμόδιο υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου προκειμένου να ληφθούν αστυνομικά μέτρα στον Βόρειο Οδικό Αξονα της Κρήτης, όπου στο επτάμηνο έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 74 άνθρωποι. Ο κ. Μητσοτάκης τις ημέρες που βρέθηκε στην Κρήτη θα είδε από κοντά τις «οδηγικές τρέλες» και έδωσε οδηγίες στον κ. Οικονόμου για μηδενική ανοχή στην παραβατικότητα. Το θέμα είναι εθνικό και απαιτείται συνολική δράση προκειμένου να περιοριστούν τα τροχαία.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου