Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
Η αιτία ξεκάθαρα «ελληνική». Καταπλακώθηκε από μια μπασκέτα που είχε τοποθετηθεί «όπως όπως» πριν από δύο δεκαετίες και ποτέ δεν είχε ελεγχθεί. Τώρα, ξαφνικά, όλοι οι δήμοι και οι περιφέρειες θα αρχίσουν να ελέγχουν τις μπασκέτες.
ΠΡΙΝ από λίγα χρόνια ένα παιδί 13 ετών έχασε τη ζωή του στο Ελληνικό σε ένα λούνα παρκ που λειτουργούσε χωρίς άδεια και με παιχνίδια τα οποία δεν ήταν πιστοποιημένα. Χαμός έγινε τότε. Ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν ότι παιδικές χαρές και λούνα παρκ σε όλη τη χώρα δεν διέθεταν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας. Στη συνέχεια ξεκίνησαν έλεγχοι, ανακατασκευές υποδομών και οι δήμοι έτρεχαν να λάβουν πιστοποίηση λειτουργίας.
ΑΛΛΟΙ άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε πισίνες ή κάνοντας θαλάσσια σπορ γιατί ούτε σε αυτές τις περιπτώσεις τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
ΤΟΝ Νοέμβριο του 2017 η φονική πλημμύρα στη Μάνδρα είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 23 ανθρώπων. Τότε, εμπλεκόμενοι φορείς, ειδικοί και μη ειδικοί, ανακάλυψαν ότι επί δεκαετίες δεν είχαν προχωρήσει τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.
ΑΚΡΙΒΩΣ πριν από ένα χρόνο 102 συμπολίτες μας θυσιάστηκαν στην εθνική τραγωδία στο Μάτι. Τότε μόνο όλοι ανακαλύψαμε το επικοινωνιακό και συντονιστικό χάος της Πυροσβεστικής. Τότε μάθαμε πως η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ήταν ουσιαστικά ανήμπορη να επιτελέσει το καθήκον της, να προστατεύσει τους πολίτες. Τότε έγινε γνωστό πως στην Ελλάδα δεν λειτουργεί ο αριθμός εκτάκτου ανάγκης «112», μέσω του οποίου θα ήταν δυνατή η έγκαιρη ειδοποίηση των πολιτών να εκκενώσουν την περιοχή πριν τυλιχθούν τα πάντα στις φλόγες.
ΤΑ παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν είναι πολλά. Το πρόβλημα είναι πως «αύριο», μέσα από κάποια άλλα τραγικά γεγονότα, θα ανακαλύψουμε πως υπάρχουν ακόμα πιο πολλά πράγματα στην καθημερινότητα που δεν «λειτουργούν» σύμφωνα με τους νόμους, τους κανόνες ασφαλείας και την απλή λογική. Και πάλι θα θρηνούμε θύματα. Θα ψάχνουμε τα «γιατί». Οι ανευθυνοϋπεύθυνοι θα προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο σε κάποιους άλλους ανευθυνοϋπεύθυνους και το επικίνδυνο μπάχαλο θα συνεχίζεται.
ΜΙΑΣ και γίνεται πολλή συζήτηση για μεταρρυθμίσεις, πιθανότατα έχει έρθει και η ώρα για να ανοίξει μια δύσκολη και επίπονη κουβέντα. Πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση σε επίπεδο κυβέρνησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κράτους για να «τελειώνουμε» με τη λογική του «όπως όπως» και «ό,τι να ‘ναι». Πρέπει, επιτέλους, να τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες ασφαλείας. Να «ανακαλύπτουμε» τις δυσλειτουργίες πριν έρθουμε αντιμέτωποι με νέες τραγωδίες.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου