Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, μετά την υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, προκαλεί κύματα ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια και αποθαρρύνει τους επενδυτές για νέες τοποθετήσεις.
Παράπλευρες απώλειες η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου το 60% των χαρτοφυλακίων ανήκει σε ξένα κεφάλαια και η μικρή άνοδος στα ομόλογα, που έφερε το επιτόκιο για τους δεκαετείς τίτλους στο 2%.
Δυστυχώς η Ελλάδα κλότσησε τις αναπτυξιακές ευκαιρίες της περιόδου 2015-2018, όταν οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης σημείωναν άλματα προόδου καλύπτοντας τις απώλειες της κρίσης.
Η κυβέρνηση Τσίπρα με την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου έριξε την οικονομία σε διετή ύφεση (2015-2016) ενώ από το 2017 η ανάπτυξη ήταν αναιμική και πολύ κάτω από τους στόχους του προϋπολογισμού. Παράλληλα, η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες ρευστότητας που δημιούργησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Συνολικά, στην περίοδο Τσίπρα η οικονομία απώλεσε πάνω από 10 μονάδες Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος λόγω της διολίσθησης της χώρας στην ύφεση και των μέτρων του τρίτου Μνημονίου.
Η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη μπήκε δυναμικά στο χώρο της οικονομίας και επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος, μόνο που οι διεθνείς συνθήκες στις αγορές έχουν επιδεινωθεί και η προσπάθεια ανάκαμψης απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Σύμφωνα μάλιστα με οικονομικούς αναλυτές, οι προοπτικές των ελληνικών ομολόγων παραμένουν θετικές στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, λόγω της πολιτικής που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση καθώς και των προσδοκιών για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση από την ΕΚΤ μετά το καλοκαίρι.
Είναι σαφές ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει να μείνει προσηλωμένο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία επενδύσεων που θα φέρουν ευκαιρίες για θέσεις εργασίας και εισοδήματα.
Το κλίμα δεν είναι το ευνοϊκότερο για τις αγορές, ωστόσο η προσπάθεια της κυβέρνησης πρέπει να ενταθεί χωρίς παρεκκλίσεις ώστε η Ελλάδα να μπει δυναμικά στο διεθνή επενδυτικό χάρτη.
Από την έντυπη έκδοση