Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο δρόμος για την αποφυλάκιση του Κορκονέα άνοιξε με βάση τις μικρότερες ποινές που προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας και την αναγνώριση ελαφρυντικών σε καταδίκες για ανθρωποκτονίες. Οπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, με τον νέο Κώδικα άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο χορηγούνται τα ελαφρυντικά από τα δικαστήρια. Αντί της παλαιάς διατύπωσης περί «προτέρου εντίμου βίου» υπάρχει πλέον η έκφραση της «σύννομης ζωής», που είναι πιο «διευρυμένη» σε ό,τι αφορά τα κριτήρια χορήγησης ελαφρυντικών από τους δικαστές. Και βέβαια αυτό δεν ισχύει μόνο για τον Κορκονέα αλλά και για τους καταδικασθέντες για εγκλήματα τρομοκρατίας.
Είναι πια ευδιάκριτες οι συνέπειες από την απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να κρατήσει ανοικτή τη Βουλή μία εβδομάδα πριν από την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Θυμίζουμε ότι τη βραδιά των ευρωεκλογών και μετά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι θα πήγαινε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σκοπό την προκήρυξη εθνικών εκλογών το συντομότερο δυνατό. Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση μετέθεσε τις κάλπες κατά μία εβδομάδα, για τις 7 Ιουλίου, με πρόφαση τη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων για ειδικά μαθήματα σε λιγότερα από 5 σχολεία σε όλη την Ελλάδα!
Στο διάστημα που παρέμεινε ανοικτή η Βουλή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να στριμώξει όλα τα ρουσφέτια της τελευταίας στιγμής. Ακόμη δεν έχει κοπάσει ο σάλος για τις μεταθέσεις και τις προσλήψεις στη Βουλή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που λίγο πριν εγκαταλείψουν την εξουσία απέκτησαν συμβάσεις εργασίας στο Κοινοβούλιο.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Την ίδια περίοδο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν τροπολογίες για τις περιφέρειές τους κατά τη διαδικασία έγκρισης σύμβασης της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν ενώ μεταξύ των διατάξεων που τελικά ψηφίσθηκαν ήταν η διαγραφή του προστίμου που είχε επιβληθεί στη ΣΕΚΑΠ, πριν από την αποκρατικοποίησή της και η απαλλαγή, αγνώστων μέχρι τώρα φορολογουμένων, από τελωνειακές παραβάσεις.
Στις 6 Ιουνίου, λίγα 24ωρα πριν από τη διάλυση της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον νέο Ποινικό Κώδικα, που έχει δημιουργήσει τετελεσμένα, τα οποία δεν ανατρέπονται, παρά τη βούληση της νέας κυβέρνησης να αλλάξει αρκετές διατάξεις του.
Με βάση τις ευνοϊκότερες ποινές για αρκετά αδικήματα ήδη έχουν αποφυλακισθεί κρατούμενοι για οικονομικά εγκλήματα ενώ κάτι αντίστοιχο θα συμβεί με την περίπτωση Κορκονέα.
Οι νέοι Κώδικες είχαν ψηφισθεί χωρίς αντίλογο, καθώς η τότε αντιπολίτευση πλην του Ποταμιού δεν παρέστη στη Βουλή αρνούμενη να παράσχει νομιμοποίηση στην εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να περάσει τα συγκεκριμένα νομοθετήματα με τη διαδικασία απλών τροπολογιών.
Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι εφαρμόζει κατά το δοκούν το δόγμα «νόμος και τάξη». Η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου δεν πείθει κανέναν, ας δώσουν καλύτερα εξηγήσεις στους πολίτες για τη σπουδή τους να ψηφίσουν τον νέο Ποινικό Κώδικα.
Μάνατζερ της ΔΕΗ και όχι συγγενής υπουργού
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ακολούθησε την πεπατημένη του ΣΥΡΙΖΑ που είχε διορίσει σε θέσεις ευθύνης σε κρίσιμες ΔΕΚΟ κομματικά στελέχη, συνδικαλιστές της Αριστεράς και συγγενείς υπουργών. Ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης πρότεινε στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ την τοποθέτηση του κ. Γιώργου Στάσση για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.
Ο κ. Στάσσης προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα, έχει εργασθεί σε ενεργειακούς ομίλους του εξωτερικού με επιτυχία και ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση Χατζηδάκη για να διαχειριστεί τα ανοικτά θέματα της ΔΕΗ. Για το εάν θα τα καταφέρει, θα φανεί στην πράξη. Ωστόσο η επιλογή έγινε με γνώμονα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ και την εθνική οικονομία και είναι βέβαιο ότι ο κ. Στάσσης θα ανταποκριθεί καλύτερα στις απαιτήσεις της θέσης του από συγγενείς και κομματικούς φίλους.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου</p