Γράφει ο Γιῶργος Μιχαηλίδης*
Μακριά από προεκλογικά τάλιρα για εξαγορά ψήφων, βλέπουμε πως η νέα κυβέρνηση γίνεται η πρώτη εδώ και πολλά χρόνια που προχωρά σε ελαφρύνσεις στην φορολογία με άμεσο αποτέλεσμα στις τσέπες μας άμα τη αναλήψει της εξουσίας και όχι λίγο πριν την εγκαταλείψει. Αυτή, όμως είναι η πολιτική ανάγνωση.
Υπάρχει και μία άλλη οπτική που αφορά την χώρα εν γένει και όχι εμάς ξεχωριστά. Η Ελλάς πέρας μία πολύ δύσκολη δεκαετία που σημαδεύτηκε από λάθη, από δουλοπρέπεια, από ψευτοτσαμπουκάδες και ιδεολογικές εμμονές που μας κράτησαν πίσω στην κούρσα εξόδου από την κρίση, την οποία άλλες χώρες έχουν ήδη τερματίσει εδώ και σχεδόν μία πενταετία.
Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα της διεθνούς εκθέσεως για την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» για το 2019, ο μέσος Έλληνας και η μέση Ελληνίδα πρέπει να εργάζονται 180 από τις 365 ημέρες του χρόνου για το κράτος. Η επίδοση της χώρας μας είναι η τέταρτη χειρότερη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., ενώ οι Έλληνες το 2018 ήταν οι πιο δυσαρεστημένοι μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ ως προς τη φορολογική επιβάρυνση που υφίστανται.
Σημειώνεται ακόμη ότι κατά την περίοδο της κρίσης (από το 2009 μέχρι σήμερα), κάθε χρόνος που περνούσε επιβάρυνε τον κάθε πολίτη κατά μέσο όρο με 3,5 ημέρες εργασίας για φόρους στο κράτος. Αντίθετα, χώρες όπως για παράδειγμα η Πορτογαλία, που επίσης βρέθηκε σε πρόγραμμα διάσωσης, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κράτη με τη μικρότερη φορολογική επιβάρυνση.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει τον φάρο αλλά και την πυξίδα για το πώς πρέπει να βαδίσουμε εάν θέλουμε να βγούμε από το πηγάδι που έχουμε πέσει. Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα τροχιοδεικτικό νομοθέτημα ως προς την πορεία της κυβέρνησης. Άλλωστε, το γεγονός ότι οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ισχύουν ήδη από φέτος και από 1/1/2020 δείχνει, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, ότι η κυβέρνηση κάνει με σαφήνεια πράξη τα όσα είχε υποσχεθεί. Όχι δεν θα μας σώσει μία μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ, ούτε τα 10 ευρώ λιγότερα της δόσης στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Θα μας σώσει η αλλαγή του ψυχολογικού κλίματος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ο αρχικός σκεπτικισμός των πολιτών στις εξαγγελίες της κυβέρνησης μετατρέπεται σταδιακά σε αισιοδοξία. Αισιοδοξία πως επιτέλους οι κυβερνώντες αντιλήφθηκαν πως μέσα από την σκληρή υπερφορολόγηση δεν μπορούμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τα εμπόδια. Η οικονομία μας χρειάζεται βήμα-βήμα, αλλαγή της ψυχολογίας, σταθερό οικονομικό περιβάλλον, εμπιστοσύνη από τους πολίτες, τους δανειστές και τους εταίρους και εισροή ζεστού χρήματος. Η Ελλάδα κάνει ήδη τα πρώτα σταθερά και σίγουρα βήματα για να αφήσει οριστικά πίσω της την εμπειρία της κρίσης. Κερδίζει, ήδη, την εμπιστοσύνη των αγορών και δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο της εποχής του ευρώ.
Μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθουν και νέες αλλαγές στο υφιστάμενο πλέον ψηφισθέν φορολογικό πλαίσιο οι οποίες στόχο έχουν να δείξουν εντός και εκτός Ελλάδος πως η κατάσταση έχει αλλάξει. Πως η Ελλάδα μετατρέπεται σε έναν φερέγγυο τόπο για να επενδύσει κάποιος τα χρήματά του και δεν προσφέρει χαμηλούς μισθούς αλλά ένα συνολικό πακέτο που μπορεί να είναι ελκυστικό για τους επενδυτικούς κολοσσούς, κάτι που θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στα οικογενειακά εισοδήματα. Η νέα αυτή φορολογική μεταρρύθμιση, θα απλοποιεί διαδικασίες και θα μειώνει τους φόρους για κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Θα δίνει τολμηρά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις, για ξένες επενδύσεις θα κινητοποιεί ταυτόχρονα και ελληνικά κεφάλαια. Θα ανακουφίσει το τραπεζικό σύστημα. Θα καθιερώνει το ηλεκτρονικό χρήμα στις συναλλαγές.
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική τομή, που θα επιβεβαιώνει τις λέξεις-κλειδιά της πολιτικής που έπρεπε να ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις εδώ και χρόνια: Αποτέλεσμα και εμπιστοσύνη!
*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr