Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Για τον λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε το βασικό αξίωμα της κρατικής γραφειοκρατίας. Σε κάθε λύση υπάρχει ένα πρόβλημα. Στο Ελληνικό, το οποίο μέχρι το 2002 λειτουργούσε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, ανακαλύφθηκε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δάσος, «εχθροί» της επένδυσης ορίσθηκαν σε θέσεις – κλειδιά της κρατικής μηχανής, ενώ επιχειρηματικά συμφέροντα που δεν ήθελαν να ξεκινήσει το έργο έκαναν τα πάντα για να μείνει το σχέδιο στα χαρτιά.
Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές οι υπουργοί του Τσίπρα υπέγραψαν απόφαση, η οποία ουσιαστικά μπλοκάριζε τις εργασίες, όχι γιατί άλλαζαν οι όροι δόμησης αλλά γιατί οριζόταν ότι πριν από οποιαδήποτε εργασία θα έπρεπε να υπάρχει έγκριση υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, που δεν διακρίνονται για τις υψηλές ταχύτητές τους.
Η νέα κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση της επένδυσης για συγκεκριμένους λόγους.
Πρώτον, πιστεύει στο έργο, σε αντίθεση με τους Συριζαίους, γιατί θα δημιουργήσει 60.000 θέσεις εργασίας στην Αττική και θα ενεργοποιήσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ.
Δεύτερον, η έναρξη μιας εμβληματικής επένδυσης θα στείλει σήμα στις αγορές αλλά και στους μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες και πολιτική βούληση να προχωρούν τα έργα.
Τρίτον, το Ελληνικό δεν είναι τωρινή ανακάλυψη. Εχει ήδη εγκριθεί από τον Τσίπρα, που τώρα θυμήθηκε τον «ανένδοτο» και ανακάλυψε ότι ένα μέλος της σημερινής κυβέρνησης εργαζόταν στο παρελθόν ως σύμβουλος της Lamda. Ολοι οι υπουργοί θα κριθούν από τις αποφάσεις τους και τις υπογραφές τους, το ίδιο ισχύει και για τον συγκεκριμένο υφυπουργό.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Ωστόσο το μόνο δεδομένο έως τώρα είναι ότι κάποιοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν την υπογραφή τους σε μία απόφαση λίγα 24ωρα πριν φύγουν προκειμένου να εμποδίσουν τη γρήγορη υλοποίηση της επένδυσης. Και όπως γνωρίζουμε τα συμφέροντα πολλές φορές λειτουργούν όπως με εκείνον στο ανέκδοτο που θέλει να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα ή να μην ακούσει ποτέ τον ήχο της μπουλντόζας στο Ελληνικό.
Ξάνθος υπέρ Βρούτση…
Ο νέος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακάλεσε εγκύκλιο της προηγούμενης κυβέρνησης σχετικά με τη χορήγηση ασφαλιστικού μητρώου (ΑΜΚΑ) σε αλλοδαπούς γιατί διαπιστώθηκε καταστρατήγηση των διατάξεων του νόμου.
Η απόφαση του υπουργού ελήφθη ύστερα από υπηρεσιακό σημείωμα της αρμόδιας γενικής διευθύντριας, στο οποίο επισημαίνεται ότι αλλοδαποί από γειτονικές χώρες αλλά και από τη Γεωργία κατέθεταν αίτηση για διεθνή προστασία και αποκτούσαν δικαίωμα για έκδοση ΑΜΚΑ χωρίς να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται ότι η ανακληθείσα εγκύκλιος μετατράπηκε σε όχημα για την αντικανονική χορήγηση του ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους.
Η γενική διευθύντρια αναφέρει ότι οι ευάλωτες ομάδες που δικαιούνται παροχές υγείας πρέπει να έχουν Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών (ΚΥΠΑ). Ωστόσο λόγω της μη ενεργοποίησης της ΚΥΠΑ με άλλη απόφαση των υπουργών δόθηκε στους αιτούντες άσυλο, προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δυνατότητα για την απονομή ΑΜΚΑ, χωρίς όμως να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη με την οποία ο ΑΜΚΑ είχε καθιερωθεί αποκλειστικά σαν αριθμός εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτοποίησης. Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης Βρούτση αμέσως ορισμένοι Συριζαίοι κατήγγειλαν προσπάθεια «ρατσιστικής συμπεριφοράς» σε βάρος μεταναστών. Ο υπουργός όμως βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο.
Σε ανύποπτο χρόνο, στις αρχές Μαΐου, ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός είχε δηλώσει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι πολλοί αλλοδαποί χρησιμοποιούσαν τον ΑΜΚΑ που είχαν λάβει στο παρελθόν και χωρίς πια να ζουν στην Ελλάδα έρχονταν και νοσηλεύονταν σε δημόσια νοσοκομεία εκμεταλλευόμενοι τα «παράθυρα» του νόμου. Ο ΑΜΚΑ πρέπει να χορηγείται με αυστηρά κριτήρια και για όσους πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Η προηγούμενη κυβέρνηση καταστρατήγησε τον νόμο με εγκύκλιο. Ο νέος υπουργός Εργασίας προσπαθεί να βάλει τάξη, έχει στο πλευρό του και τον κ. Ξανθό. Απλώς τέτοιες κινήσεις πρέπει να εξηγούνται επαρκώς ώστε να μην υπάρχουν αφορμές για παρεξηγήσεις.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου