Στα τέλη του 2014 η χώρα μας σημείωνε τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, η οποία ακόμη δεν έχει ξεπεράσει τα προβλήματα της πιστωτικής κρίσης.
Κατά την περίοδο Τσίπρα η οικονομία διολίσθηκε στην ύφεση (τη διετία 2105-2016) ή σημείωσε τις χειρότερες αναπτυξιακές επιδόσεις στην ευρωζώνη.
Το περίφημο «ελατήριο» που θα απογείωνε την οικονομία, όπως έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός από το 2016, δεν λειτούργησε ποτέ, καθώς τα βάρη από την υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων «ξεχαρβάλωσαν» την αγορά και στέρησαν πάνω από 10 μονάδες Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, περίπου 18 δισ. ευρώ.
Αυτά πρέπει να αλλάξουν πριν είναι αργά. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε δηλώσεις του εξέφρασε την εκτίμηση ότι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, περίπου διπλάσιοι από τον τρέχοντα ρυθμό 1,9% μέσω της αύξησης των επενδύσεων, είναι εφικτοί, λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό αρνητικό παραγωγικό κενό στην ελληνική οικονομία.
Σημαντικό για τον κ. Στουρνάρα είναι η νέα κυβέρνηση να καταφέρει να δώσει άμεσα το μήνυμα ότι η χώρα αλλάζει σελίδα, δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές και την υγιή επιχειρηματικότητα.
Τα πρώτα βήματα είναι θετικά. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά ταυτόχρονα ετοιμάζει το φορολογικό νομοσχέδιο με μειώσεις φόρων που θα δώσουν ανάσα στην αγορά.
Το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκινά την προσπάθεια για την εκκίνηση του Ελληνικού και την εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού νόμου με λιγότερα εμπόδια και γραφειοκρατία όχι μόνο για τις μεγάλες επενδύσεις αλλά και για τα σχέδια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο πήχυς που άφησε στην οικονομία ο Τσίπρας είναι χαμηλός, ωστόσο χρειάζεται διαρκής αγώνας προκειμένου το 1,9% της ανάπτυξης να φτάσει στο 4% για την πραγματική σύγκλιση με την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Από την έντυπη έκδοση