Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Η πραγματική ζημιά βέβαια για την οικονομία έγινε πριν από ακριβώς 4 χρόνια όταν ο Τσίπρας μετά την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 εκλιπαρούσε τη Μέρκελ να επιστρέψει στο τραπέζι των συζητήσεων και να υπογράψει το μνημόνιο που θα έφερνε.
Οι δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3,5% εκπληρώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσω της υπερφορολόγησης και της περικοπής του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να απενεργοποιήσει τις νάρκες που έχει αφήσει ο προκάτοχός του με προσεκτικά βήματα και επιμονή σε αναπτυξιακές πολιτικές.
Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας εμμένει στην άποψη ότι για φέτος υπάρχει δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,6% του ΑΕΠ (2,9% έναντι στόχου 3,5%) και το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπισθεί.
Περιθώρια για μέτρα δεν υπάρχουν ούτε για αστείο, η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στην πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων και στη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία. Ηδη σχεδιάζεται η έκδοση επταετούς ομολόγου για ποσό 2 δισεκατομμυρίων, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, με το οποίο θα καλυφθούν χρηματοδοτικά όλες οι κρατικές ανάγκες της χρονιάς και κυρίως θα δοθεί σήμα στις αγορές για ομαλοποίηση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι θεσμοί θα θελήσουν να δημιουργήσουν προσκόμματα εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τις μειώσεις φόρων. Το βασικό όπλο της κυβέρνησης είναι ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει ένα «υπερπλεόνασμα μεταρρυθμίσεων» στη δημόσια διοίκηση και στη «σφαίρα» των επενδύσεων. Η ψηφιοποίηση του κράτους, η άρση των εμποδίων για επενδύσεις και το σχέδιο για ελαφρύνσεις σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις είναι το τρίπτυχο που μπορεί να εξουδετερώσει τις βόμβες της προηγούμενης κυβέρνησης και κυρίως να δώσει ρυθμό στην ανάπτυξη.
Η κλιματική κρίση στο πιάτο μας
ΟΙ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ
Εχουν ξεσηκωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για τα 21 εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης. Λογικό, εδώ δεν συγχωρούσαν την αριστεία στους μαθητές, θα μπορούσαν να εκτιμήσουν την εξειδίκευση και την τεχνοκρατική γνώση στους υφυπουργούς;
«Οι τεχνοκράτες είναι μακριά από τους πολίτες», υποστηρίζουν οι Συριζαίοι, οι οποίοι έχουν μπερδέψει τον κομματικό τους μικρόκοσμο με την κοινωνία. Οι τεχνοκράτες δεν είναι λύση διά παν πρόβλημα, αλλά σίγουρα είναι καλύτεροι από ορισμένους ανεπάγγελτους που είχαν κολλήσει μόνο κάτι κομματικά ένσημα. Αντε και καμιά αφίσα. Η επιλογή του Μητσοτάκη να ορίσει στα περισσότερα υπουργεία δίδυμα πολιτικών αρχηγών και τεχνοκρατών είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, αλλά ο πήχυς της σύγκρισης με τους ράθυμους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ χαμηλά.
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ
«Ο Μητσοτάκης κλείνει δημόσια πανεπιστήμια για να ανοίξει ιδιωτικά». Ο Αλέξης Τσίπρας ανακάλυψε το μεγάλο κόλπο της νέας κυβέρνησης. Ο Κυριάκος θα κλείσει τη Νομική της Πάτρας (που παρεμπιπτόντως δεν έχει ανοίξει ακόμη) για να πάρει την πελατεία των φοιτητών ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, η λειτουργία του οποίου απαγορεύεται ρητώς από το ισχύον Σύνταγμα. Αλήθεια, έτσι θα κάνει αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ; Και πιστεύει ο Τσίπρας ότι θα αποκτήσει πρόσβαση στον χώρο του Κέντρου με τέτοια επιχειρήματα. Με τη λογική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης έπρεπε να κλείσει και τις σχολές της Κρήτης, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα. Αναγνωρίζουμε ότι οι πρώτες ημέρες μακριά από το Μαξίμου είναι δύσκολες αλλά ψυχραιμία, σύντροφοι…
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου