Γράφει ο Ιάσων Πιπίνης
Εζησε πολλά δικτατορικά καθεστώτα και βίωσε τη μεγάλη «κρίση χρέους», τη δεκαετία του ογδόντα, που διόγκωσε την ακραία φτώχεια. Σήμερα, οι δικτατορίες αποτελούν παρελθόν, η Δημοκρατία ισχυροποιείται, αρκετοί διεφθαρμένοι πολιτικοί οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ η οικονομία ανακάμπτει και δημιουργείται μια μεγάλη μεσαία τάξη, που είχε αφανιστεί.
Σχεδόν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές τους καταβολές, ακολουθούν μια μεταρρυθμιστική «εθνική γραμμή» στην οικονομία, ενώ κατά τη διάρκεια του «αριστερού πυρετού» που προκάλεσε στη Λατινική Αμερική ο Ούγο Τσάβες, το Περού απέφυγε να πειραματιστεί. Μια χώρα που ταλαιπωρήθηκε πολύ από τους διαφθαρμένους πολιτικούς και μια «τριτοκοσμική νοοτροπία» για πολλά πράγματα σήμερα αποτελεί πρότυπο σε πολλούς τομείς. Καταπολεμάει με μεγάλη επιτυχία τη γραφειοκρατία και τη λεγόμενη «μικρή διαφθορά», δηλαδή τα «φακελάκια» στις δημόσιες υπηρεσίες. Η προσωπική εμπειρία που είχα πριν από λίγες μέρες στο Περού με εξέπληξε.
Ξεκίνησα στην Αθήνα τις διαδικασίες προκειμένου να πάρω την περουβιανή υπηκοότητα, την οποία δικαιούμαι από το Περού, λόγω καταγωγής. Κάπου εδώ ξεκινάει ο τραγέλαφος της ελληνικής γραφειοκρατίας. Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό.
Στο ΚΕΠ παρέλαβα ένα πιστοποιητικό το οποίο επρόκειτο να καταθέσω στην πρεσβεία του Περού στην Αθήνα. Το έγγραφο έφερε σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η γραφειοκρατία, όμως, επιβάλλει το συγκεκριμένο έγγραφο να το πάω και στο υπουργείο Εσωτερικών, σε υπάλληλο που έχει αναλάβει να σφραγίζει το (ήδη σφραγισμένο) έγγραφο, προκειμένου να πιστοποιήσει ότι η πρώτη σφραγίδα είναι γνήσια. Με τις δύο στρογγυλές σφραγίδες του ελληνικού κράτους στο έγγραφο, υποχρεούμαι να πάω και στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να πάρω και… τρίτη στρογγυλή σφραγίδα που βεβαιώνει ότι οι δύο προηγούμενες σφραγίδες του ελληνικού κράτους είναι γνήσιες! Υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η διαδικασία είναι τουλάχιστον παράλογη;
Στο «τριτοκοσμικό», για ορισμένους, Περού, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το «γρηγορόσημο» απαγορεύεται με κυρώσεις και για όσους πολίτες το επιχειρήσουν. Στη Λίμα, στην Κεντρική Τράπεζα (Banco de la Nacion) λειτουργεί ένα «ΑΤΜ» το οποίο αν εισάγεις τα στοιχεία σου, εκδίδει αμέσως έγχρωμα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, χωρίς να πρέπει κάποιος να στηθεί στην ουρά ενός ΚΕΠ, ούτε να μαζεύει στη συνέχεια άλλες σφραγίδες. Ο υπάλληλος που είναι επιφορτισμένος να εκδώσει ένα πιστοποιητικό ή μια απόφαση, υποχρεούται μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να το έχει παραδώσει στον πολίτη, σε διαφορετική περίπτωση υφίσταται κυρώσεις.
Στη Λίμα πήγα στην υπηρεσία που εκδίδει διαβατήρια. Ενας υπάλληλος ανέλαβε όλη τη διαδικασία, συγκέντρωσε τα στοιχεία μου, πήρε δακτυλικά αποτυπώματα και μου έβγαλε φωτογραφία, με τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Μέσα σε μια ώρα μου είπε να περάσω ξανά προκειμένου να παραλάβω το διαβατήριό μου! Παρόμοια διαδικασία και για την έκδοση ταυτότητας, λίγες μέρες πριν. Εκδόθηκε μέσα σε λίγη ώρα, χωρίς περιττή γραφειοκρατία και ταλαιπωρία. Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί από την επόμενη κυβέρνηση. Καλές οι επενδύσεις και τα μεγαλεπήβολα οικονομικά σχέδια, αλλά η καθημερινότητα του πολίτη βελτιώνεται από την πάταξη της γραφειοκρατίας, σε απλές αλλά και πιο σύνθετες διαδικασίες, που μέχρι τώρα ταλαιπωρεί τους πολίτες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου