Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Πιο απλά ο Ντράγκι αποφάσισε να ρίξει χρήμα στην ευρωζώνη, ώστε οι κερδοσκόποι να καταλάβουν πως όταν είπε ότι «θα πράξει ό,τι χρειαστεί» για να ξεπεραστεί η κρίση, το εννοούσε.
Οι αγορές ανταποκρίθηκαν θετικά και από τα μέσα του 2015 τα επιτόκια των χωρών της ευρωζώνης και ιδίως του Μεσογειακού Νότου έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά. Μοναδική εξαίρεση η Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας που λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου εκείνου του έτους δήλωνε με απόλυτη σιγουριά ότι θα βαράει τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν, με την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου οδήγησε τα ελληνικά επιτόκια σε αφρικανικά επίπεδα άνω του 35%. Οι ελληνικές τράπεζες διαλύθηκαν με τα capital controls, η οικονομία γύρισε στην ύφεση και οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν τον λογαριασμό από τα πειράματα Τσίπρα-Βαρουφάκη.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης αξιοποιούσαν τα μηδενικά επιτόκια του προγράμματος Ντράγκι η Ελλάδα έμπαινε στο τρίτο μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας άνοιξε το 2015 την ομπρέλα όταν έβρεχε ευρώ με αποτέλεσμα την περίοδο 2015-2018 η οικονομία να στερηθεί επενδυτικούς πόρους και η ανάπτυξη να είναι ρηχή.
Τώρα διαφαίνεται μία δεύτερη ευκαιρία για τη χώρα. Τα επιτόκια του Ελληνικού Δημοσίου μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου αποκλιμακώνονται με πρωτοφανείς ρυθμούς. Το επιτόκιο για τα δεκαετή ομόλογα από 35% τέτοιο καιρό το 2015, έχει πέσει τώρα στο 2,5% πλησιάζοντας το αντίστοιχο
της Ιταλίας. Οι αγορές προσδοκούν καλύτερες μέρες για την οικονομία, προεξοφλούν καθαρή νίκη της Ν.Δ. και εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε τα χαλινάρια της ανάπτυξης σε βάρος της απασχόλησης και της ζήτησης.
Επιπλέον ο κ. Ντράγκι με δηλώσεις του χθες τόνισε ότι εάν χρειαστεί θα μπορούσε να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια ή να παράσχει ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε ένα ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα με τις αποδόσεις να υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα προλάβουμε το QE, καθώς ο Ντράγκι αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση του τον προσεχή Οκτώβριο και ως φαβορί για να τον διαδεχθεί είναι ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Βάιντμαν, που δεν βλέπει με καλό μάτι την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι ψηφοφόροι επιλέξουν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Ιουλίου, η οικονομία θα χρειαστεί τον ούριο άνεμο των αγορών. Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να κάνει χρήση του νέου QE, σαν μία απάντηση στις ευκαιρίες που έχασε η χώρα επί Τσίπρα.
Δεν πείθει η επανάσταση του Τσίπρα κατά του ΣΕΒ
Ο πρωθυπουργός δεν παραβρέθηκε χθες στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων και η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον Γιάννη Δραγασάκη.
Ο κ. Τσίπρας αργά θυμήθηκε το «αριστερό του προφίλ» και την επανάσταση κατά των «βιομηχάνων». Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Ν.Δ. πήγε στη συνέλευση του ΣΕΒ και δεσμεύτηκε για τη μείωση φόρων-εισφορών αλλά ζήτησε από τους επιχειρηματίες να φέρουν στην Ελλάδα τις εταιρικές τους καταθέσεις και να επενδύσουν κεφάλαια αξιοποιώντας την αποκλιμάκωση του μη μισθολογικού κόστους. Εχουμε την εντύπωση ότι οι επισημάνσεις του κ. Μητσοτάκη για τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδείξουν οι επιχειρηματίες το προσεχές διάστημα «τσίγκλησε» περισσότερο τα μέλη του ΣΕΒ από την απουσία του κ. Τσίπρα.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου