Ο Ερντογάν βρίσκεται σε δυσχερή θέση έχοντας μπροστά του τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες έχασε αλλά “πέτυχε” την επανάληψή τους, ενώ στην οικονομία η κατάσταση επιδεινώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Υστερα από μία δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση ενώ οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν την πιστοληπτική της ικανότητα ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού. Η υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν υψηλό δανεισμό σε ξένα νομίσματα με αποτέλεσμα το φάσμα της κρίσης να έχει απλωθεί σε όλη τη χώρα.
Υπό το πρίσμα αυτό η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Κύπρο αμφισβητώντας κυριαρχικά της δικαιώματα και απειλώντας με ενέργειες που ισοδυναμούν με απόπειρα “εισβολής”. Οι κινήσεις της Τουρκίας πρέπει να παρακολουθούνται στενά από Λευκωσία και Αθήνα αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα εθνικά μας θέματα να γίνουν “παιχνίδι” από την πλευρά της κυβέρνησης για τους κομματικούς της σκοπούς.
Ο Ερντογάν με πρόφαση τις εξελίξεις στην Κύπρο ακύρωσε όλες τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, είναι φανερό ότι κινείται με βάση το εσωτερικό του πολιτικό ακροατήριο επενδύοντας στην εθνικιστική έξαρση.
Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να προβληματίζεται για την κλιμάκωση της προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας, όμως η δραματοποίηση δεν ωφελεί κανέναν, ιδίως τώρα που βρισκόμαστε στην έναρξη μιας τουριστικής περιόδου, όπου τα μηνύματα δεν είναι και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Ο Ερντογάν είναι απομονωμένος, ο διεθνής παράγοντας (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ισραήλ) υποστηρίζει τα δίκαια της Κύπρου, η ελληνική πλευρά οφείλει με αποφασιστικότητα να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Αγκυρας για τις παράνομες ενέργειές της.
Ελλάδα και Κύπρος έχουν το διεθνές δίκαιο με το μέρος τους, δεν θα έχουν κανένα όφελος εάν μπλέξουν στους “καβγάδες” που επιζητεί ο Ερντογάν για να αντιμετωπίσει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα.
Από την έντυπη έκδοση