Γράφει ο Πάνος Αμυράς
Χθες, ο πρωθυπουργός υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών για τις 7 Ιουλίου με βασικό διακύβευμα εάν «θα διαταραχθεί ο ενάρετος κύκλος της οικονομίας ή θα συνεχισθεί η πορεία που έχει χαράξει η κυβέρνηση».
Με τις δημοσκοπήσεις, τις οποίες έχουν αρχίσει να πιστεύουν πια και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να δείχνουν ότι το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διευρύνεται στις 10 μονάδες, η απάντηση στο δίλημμα που έθεσε ο κ. Τσίπρας είναι ευκρινής.
Οι πολίτες θέλουν αλλαγή πορείας στην οικονομία, να μπει τέλος στη φορολογική εξόντωση, να αρχίσουν να τρέχουν επενδύσεις που σήμερα είναι κολλημένες λόγω γραφειοκρατίας ή ιδεοληψιών, να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και όχι στα υπερπλεονάσματα που λειτουργούν σε βάρος των εισοδημάτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Και δεν είναι οι μόνοι, οι αγορές κυριολεκτικώς γιορτάζουν εν όψει της πολιτικής αλλαγής της 7ης Ιουλίου. Διαβλέπουν ότι η Ελλάδα με κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να πετύχει αναπτυξιακά άλματα και τοποθετούνται αναλόγως αγοράζοντας μετοχές και ομόλογα.
Υπενθυμίζουμε ότι οι επενδυτές αντιδρούσαν αρνητικά στα τέλη του 2014 όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά βρισκόταν στην τελική της φάση και ο Τσίπρας βρισκόταν προ των πυλών της εξουσίας γιατί εκτιμούσαν ότι η χώρα θα έμπαινε σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, κάτι που τελικώς έγινε πράξη με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2015, όταν αντικρίζαμε το κενό από την κόψη του γκρεμού.
Οι κινδυνολογίες τώρα του Τσίπρα για τη «νεοφιλελεύθερη λαίλαπα» δεν πείθουν κανέναν. Όλοι προσδοκούν ότι η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ. Τον Απρίλιο ο Αλέξης Τσίπρας θριαμβολογούσε για τα επιτόκια του Ελληνικού Δημοσίου που τότε διαμορφώνονταν λίγο πάνω από το 4% για δεκαετή ομόλογα. Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το επιτόκιο έχει πέσει στο 2,85%, είναι ευθέως συγκρίσιμο με το αντίστοιχο της Ιταλίας ενώ στο Χρηματιστήριο έχει στηθεί ένα «πάρτι» με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να έχει σκαρφαλώσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 μηνών. Οι τραπεζικές μετοχές μέσα σε ένα μήνα έχουν αυξήσει σημαντικά τη χρηματιστηριακή τους αξία, όταν στο τέλος του 2015 είχαν υποστεί την καταστροφική τρίτη ανακεφαλαιοποίηση σε τιμές- «ψίχουλα» υπέρ των funds.
Η Ελλάδα κρύβει μεγάλες ευκαιρίες, η θεωρία του ελατηρίου μπορεί να επιβεβαιωθεί για την οικονομία αρκεί να φύγει το βασικό «βαρίδι» που κρατά την ανάπτυξη χαμηλά και το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο η πολιτική Τσίπρα. Για αυτό και ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των τελευταίων δεκαετιών που η προκήρυξη εκλογών δεν προκαλεί αναταράξεις στις αγορές αλλά ευφορία ενώ οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα τάσσονται υπέρ της γρήγορης διεξαγωγής εκλογών.
Ο κ. Τσίπρας είναι απομονωμένος πολιτικά και χωρίς να διαθέτει πειστικό αφήγημα. Ολοι διαβλέπουν ότι η περίοδος Μητσοτάκη μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική για την πορεία της οικονομίας και ελπίζουν ότι αυτά που χάσαμε με το πείραμα του 2015 μπορούν να ανακτηθούν με μία πολιτική που θα ευνοεί τις επενδύσεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις 7 Ιουλίου θα χρειαστεί τον ούριο άνεμο των αγορών και μέχρι τώρα φαίνεται ότι το κλίμα είναι θετικό για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου